In de mediaChristmas & chill: zo kom je ontspannen de feestdagen door

Boek nú, betaal later

Christmas & chill: zo kom je ontspannen de feestdagen door

Christmas & chill: zo kom je ontspannen de feestdagen door
24 dec. 2018

Christmas & chill: zo kom je ontspannen de feestdagen door

Met een aaneenschakeling van feestelijkheden is de maand van 'White Christmas' voor sommigen vooral druk en stressvol. Maar het kan ook een tijd zijn van ontspanning.

Het is meer dan logisch dat in december talloze 'Hoe overleef je kerst'-stappenplannen voorbij komen. Volgens onderzoeken lopen mensen op kerstavond de meeste kans op een hartaanval. En na dagen eten, drinken en voor kerstman spelen is iedereen vooral vol, katerig en blut. Dit zijn alternatieve activiteiten voor hen die kerst liever uitgerust doorkomen.

Ontspan, het is kerst

Vlieg weg
Je komt misschien wel het beste los van de feestdrukte door op vakantie te gaan. Met een geliefde, vrienden of op single-reis. "Je bent single en dan wil je je niet het vijfde wiel aan de wagen voelen, of wachten tot iemand je uitnodigt." Rineke van Doorn ziet al vijftien jaar mensen via singlereizen.nl exotischer kerst vieren. "Ze kiezen ervoor nieuwe mensen te leren kennen. Op wintersport of aan het strand merk je er weinig van dat het in Nederland kerst is."

Een paar dagen met onbekenden ontspannen is makkelijk, of je nu zongebruind terugkomt, of op winteravontuur gaat. "Er gaan heel veel singles ieder jaar met kerst op reis, vaak voor een paar dagen, maar soms ook met oud en nieuw."

Winterparade
De winterse tegenhanger van het theaterspektakel De Parade verfilmt dit keer 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. Het verhaal over sociaal onrecht, armoede en de oude vrek Ebenezer Scrooge vindt midden op tafel plaats. Aan lange tafels wordt ook het meergangen-diner geserveerd. Tijdens de zogenaamde 'silent disco' op het einde dans je de decemberstress weg.

Lekker alleen
In je uppie voor de televisie hangen is voor sommigen een genot, zéker tijdens de kerstdagen. Het is stil op straat, winkels zijn dicht en werk blijft even liggen. Tijd om die ene serie in alle rust uit te kijken of de natuur in te wandelen met een thermofles warme choco of glühwein. En het is kerstvakantie dus is er eindelijk tijd om een kerstboomstam (bûche de Noël) glazuren.

Door thuis te blijven creëer je misschien wel het ultieme Home Alone-gevoel (dit filmische kerstdrieluik draait zoals ieder jaar weer op buis).

Sociale media-vrije kerst
Er zijn gezelliger objecten dan smartphones, zeker aan de kersttafel. Dus liever blijven deze verstopt in de jaszakken op de gang. De volgende stap is een digitale detox: de telefoon, de laptop en zelfs wifi mogen uit. Arte deed dit, en het bevalt haar prima. Misschien meteen een aanzet voor de goede voornemens van januari?

December is ook een maand van lijstjes, maar wie komt er echt toe aan die beste boeken van het jaar? Zonder al die afleiding komen ook die half-gelezen boeken uit.

Derde kerstdag met vrienden
Niet de leukste familie? Beu van kaasfondue, kerstliedjes en reizen? Na alle familiebijeenkomsten is dag drie perfect om uit te buiken en weer tot jezelf te komen. Veel mensen doen dat samen en borrelen na in de kroeg of op een huisfeestje.

Door: Famke van Montfoort
Bron: Een Vandaag AvroTros.nl

Moment geduld...
0

Favoriete reizen

Al mijn favorieten
Laatst toegevoegde favoriete reizen
0 Mijn favoriete reizen