Singlereizen.nl

Singlereis Zuidelijk Afrika in 3 weken

Deze avontuurlijke kampeerreis naar Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zimbabwe is er een van superlatieven. In Kaapstad kun je een bezoek brengen aan de plek waar Nelson Mandela jarenlang heeft vastgezeten: Robbeneiland. Of beklim de imposante Tafelberg. In Namibië wandel je in de Fish River Canyon langs een spectaculaire rivierkloof in een verlaten maanlandschap en wachten in Sossusvlei de hoogste zandduinen ter wereld. Je bezoekt beroemde wildparken als Etosha met haar enorme diversiteit aan groot en klein wild en het in Botswana gelegen Chobe met haar tienduizenden olifanten. De Okavangodelta is een waar wonder van de natuur. Grenzend aan een van de droogste woestijnen is er plots overal het water van de grootste binnenlandse delta ter wereld. Op vrijwel ieders wenslijst staat een bezoek aan de immense Victoria Watervallen. Het donderende geluid van het grootste watergordijn ter wereld alleen al zal je verbluft doen staan. Deze reis door Zuidelijk Afrika is een avontuur dat je niet mag missen!

Singlereis Zuidelijk Afrika in 3 weken
Singlereis Zuidelijk Afrika in 3 weken

Activiteiten

Dagprogramma

Dag 1 - Vertrek naar Kaapstad

Je Zuidelijk Afrika rondreis begint met een vlucht naar Kaapstad, waar je de volgende dag aankomt.

Dag 2 - Aankomst Kaapstad
In de loop van de dag kom je aan in Kaapstad waar je opgewacht wordt door je reisbegeleider. Je logeert in Kaapstad in een gezellig hostel, op basis van 'dorms' (slaapzalen) met gedeeld sanitair. Vandaag is het tijd om Kaapstad beter te leren kennen. Centraal ligt de vroegere groentetuin van de VOC, de Compagniestuin, tegenwoordig een mooi park met een prettig terras. Iets buiten het centrum ligt de historische Victoria and Albert Waterfront, de vroegere haven. De statige gebouwen zijn opgeknapt en de voormalige pakhuizen zijn nu in gebruik als restaurants en winkels. Je kunt hier lekker rond slenteren, waarna het goed uitrusten is op één van de terrassen aan het water. Het avondleven in Kaapstad mag er ook zijn: je kunt prima eten en er zijn veel gezellige bars met live-muziek. Voor een bezoek aan Robbeneiland (waar naast Nelson Mandela vele anderen gevangen hebben gezeten) ben je sterk afhankelijk van de plaats beschikbaarheid. We raden aan deze zelf voor de reis al te organiseren (na bevestiging van je boeking kun je deze online zelf reserveren).
 
Dag 3 - Kaapstad
Kaapstad is natuurlijk wereldberoemd vanwege haar ligging aan de voet van de Tafelberg, een silhouet dat je waarschijnlijk kent van foto's. Je krijgt de gelegenheid om er bovenop te staan (facultatieve excursie): een korte rit met de kabelbaan brengt je naar de top, waarvandaan je een overweldigend uitzicht hebt over de baai en de stad. Let op: de kabelbaan is regelmatig buiten gebruik! Je kan er ook voor kiezen te voet de Tafelberg te beklimmen, dit kan via een redelijk goed, maar soms steil, pad. Houd er echter rekening mee dat het bij slechte weersomstandigheden niet mogelijk is de Tafelberg te betreden.
Je kunt ook optioneel naar de beroemde en beruchte Kaap de Goede Hoop, de kaap waar veel zeelieden zijn omgekomen in legendarische stormen. Onderweg, op sommige stranden zoals Boulders Beach, leven pinguïns die je zeker wilt gaan bekijken. De kaap zelf is niet zo indrukwekkend, die eer is aan het nabijgelegen Cape Point, een steile klif die als een wig de zee in steekt.
 
Dag 4 - Kaapstad - Oranjerivier
Vandaag vervolg je je Zuid(elijke) Afrika rondreis naar de grens met Namibië waar je in de late namiddag aankomt. Het is een mooie rit door Namaqualand. Een semiwoestijn die, afhankelijk wanneer regen is gevallen, in de maanden juli tot september prachtig in bloei kan staan. Je overnacht op een sfeervolle camping met een gezellige bar, aan de Oranjerivier, gelegen in een groen landschap met bergen op de achtergrond.
 
Dag 5 - Oranjerivier - Fish River Canyon
's Ochtends kun je een leuke kanotocht (optionele excursie, afhankelijk van het seizoen) op de Oranjerivier maken, waarbij je lekker kunt zwemmen en de kleine stroomversnellingen kunt trotseren. Later op de dag rijd je naar de volgende bezienswaardigheid, de Fish River Canyon. De rit gaat langs de grensovergang met Namibië en door een prachtig woestijnlandschap. De Fish River Canyon is een spectaculaire rivierkloof die in grootsheid alleen onderdoet voor de Grand Canyon (USA). De steenformaties op de bodem van de kloof zijn naar schatting 2 miljard jaar oud. Onderaan zie je de Fish River, een rivier die er honderdduizenden jaren over heeft gedaan om deze diepe kloof uit te slijten. Op zijn breedst is het 27 km en op zijn diepst 550m. Entreegeld voor de Fish River Canyon is inbegrepen in de reissom. Je overnacht op een camping in de buurt van de Fish River Canyon, afhankelijk van de plaats beschikbaarheid in het lagere gelegen Ai-Ais of het hoger gelegen Hobas.
  
Dag 6 - Fish River Canyon - Sesriem
Vandaag rijd je door de Namib, de oudste woestijn ter wereld. De naam betekent zoveel als 'Oneindige Ruimte', in de taal van de Namaque. De woestijn heeft dit gebied geheel in zijn greep, de zandduinen dreigen voortdurend wegen te verzwelgen. Gemsbokken, stokstaartjes, jakhalzen en klipdassen weten zich in dit droge gebied te handhaven. Je rijdt naar Sesriem, in het hart van het grootste nationale park van Zuidelijk Afrika, het Namib-Naukluft park. Met zijn 50.000 km² is het ook nog eens één van de grootste parken ter wereld. Je kampeert in Sesriem waarvandaan je de volgende ochtend naar de Sossusvlei gaat.
 
Dag 7 - Sesriem - Swakopmund
Vroeg uit de veren. Al voor zonsopgang rijd je het Namib Naukluft park in (entreegeld is inbegrepen in de reissom). Het park bestaat voor een groot deel uit een zee van enorme duinenrijen die een hoogte kunnen bereiken van zo'n 300 meter. Het doel van deze vroege tocht is Dune 45. Na een stevige klim bekijk je vanaf de 150 meter hoge top de geweldige zonsopgang over de surrealistische rode zandduinen. Om de hitte te mijden rijden we door naar de Sossusvlei, een grote duinpan, die als een oase tussen de oranjerode duinen ligt. Het is verbazingwekkend hoe zich temidden van zoveel blakerend zand toch acacia's en kleinere struiken kunnen handhaven. Er zijn zelfs nog enkele dieren aan te treffen; struisvogels, gemsbokken en ander wild. Indien de tijd het toelaat maken we onder begeleiding van een gids een wandeling in de Sossusvlei. Rond lunchtijd rijd je naar het noordelijker gelegen Swakopmund, waar je in de vroege avond aankomt.

Dag 8 - Swakopmund
Vandaag heb je tijd om dit vriendelijke koloniale stadje, tussen de woestijn en de oceaan ingeklemd, te verkennen. Hoewel het water wel wat koud is, is er een mooi strand en is Swakopmund bijna een badplaats te noemen. De dolfijnen die hier voorkomen komen soms tot aan het strand gezwommen! Vanuit Swakopmund zijn verschillende (facultatieve) actieve excursies mogelijk. Zoals 'sandboarden' of 'quadbiken' over de duinen. Zorg er wel voor dat je het precaire ecosysteem van korstmossen niet verstoort door op de al gebruikte paden te blijven. Voor de echte durfals is het ook mogelijk om een duo-parachutesprong te maken, met een adembenemend uitzicht over de woestijn en de oceaan.

Dag 9 - Swakopmund - Kamanjab
Je rijdt via de uitlopers van het Skeleton Coast Reservaat weer landinwaarts. Je reist door de noordkant van de woestijn. Onderweg is het mogelijk om olifanten en giraffen te zien. Daarnaast zie je de prachtig geklede Herero vrouwen, die met hun koopwaar langs de kant van de weg staan. Ook de meer bekende Himba leven in dit gebied. Ze concentreren zich voornamelijk in de Kaokoveld regio en tellen slechts zo'n 12.000 leden. Iedere familie beschikt over verschillende hutten die zijn gemaakt van takken, modder en mest. De hutten staan verspreid over een groot gebied. Himba zijn semi-nomaden en trekken op zoek naar weidegrond met hun kuddes schapen, runderen en voornamelijk geiten over de woestijnsteppe. Een Himbafamilie verhuist diverse malen per jaar. In Kaokoland zie je daardoor soms dorpen die tijdelijk zijn verlaten. Als de natuur zich heeft hersteld, komen de mensen terug.
 
Dag 10 - Kamanjab - Etosha Nationaal Park
Na een flinke rit kom je aan in het uitgestrekte Etosha Nationaal Park (entreegeld inbegrepen in de reissom). Je maakt elke ochtend en namiddag een safari met de eigen truck. 's Avonds kun je naar een van de waterplaatsen bij de camping lopen, om daar te kijken naar alle dieren die zich hier verzamelen. Je verblijft 2 nachten in Etosha op een van de campings. Het kan voorkomen dat je op twee verschillende campings verblijft en in het hoogseizoen kan het voorkomen dat lijf je soms net buiten het park verblijft. Je kunt vandaag de Himba bezoeken. Opmerkelijk is de bruinrode kleur van hun huid, haar en kleding. Deze rode kleur wordt verkregen doordat ze zich insmeren met een mengsel van rode aarde, kruiden, boomschors en vet ter bescherming tegen het woestijnklimaat. Mannen, vrouwen en kinderen dragen kettingen, arm-, heup- en enkelbanden die gemaakt zijn van schelpen en ijzeren kralen.
 
Dag 11 - Etosha Nationaal Park
Het enorme natuurgebied van Etosha beslaat zo'n 23.000 km. Het bestaat uit een savanne met een centraal gelegen pan (een depressie). De pan is waarschijnlijk van oorsprong een meer, maar doordat de Kunene rivier duizenden jaren geleden haar loop verlegde bleef er niets anders over dan een plantloze, gebarsten zoutvlakte. Als de zon de lucht heeft verwarmd zijn er vaak luchtspiegelingen te zien. De mineraalrijkdom en de regenval trekken grote aantallen dieren aan. Een voedzame vegetatie van grassen, vetplanten en acacia’s zijn de voedselbron van duizenden antilopen, springbokken, zebra's, gnoes, giraffen, olifanten en gemsbokken. Al deze vegetariërs trekken natuurlijk carnivoren aan: leeuwen, cheeta's en luipaarden kun je observeren tijdens de jacht of rustend in de schaduw van de bomen. Ten bate van de dieren zijn een aantal permanente drinkplaatsen gegraven waar vooral in de namiddag veel dieren op afkomen. Soms bevinden zich wel 10 verschillende soorten gebroederlijk bijeen, afwisselend drinkend en op de uitkijk voor de grote jagers.
 
Dag 12 - Etosha Nationaal Park - Bagani
Vandaag begin je de dag met een laatste, korte safari in het Etosha Nationaal Park. Daarna rijd je door naar Bagani, waar je overnacht op een erg leuke en gezellige camping, aan de oever van de Kavango Rivier. Verwonder je vooral over de toiletten die je op de gekste plekken tegenkomt!

Dag 13 - Bagani - Okavangodelta
Vanaf de camping gaat de weg naar de grens met Botswana. Misschien zie je op dit stuk wel de zeldzame sabel antilope. Na de grens vervolg je je rondreis door Zuidelijk Afrika naar de Okavangodelta, waar je 2 nachten zult verblijven. Geniet hier van de nachtelijke dierengeluiden! Het water van de Okavango rivier verspreidt zich over een gebied ter grootte van half Nederland, waar het een oase vormt van moerassen, kreken, lagunes en tal van eilandjes. Dit gebied is een unieke binnendelta; het water van de Okavango rivier verdwijnt in de grond nadat het zich over een groot gebied verspreid heeft. In dit praktisch onbewoonde en ongerepte gebied treft men dan ook een uitbundig vogel- en wildleven aan. Zo komen er wel 350 vogelsoorten (zoals visarenden, ijsvogels, bijeneters en de ’hadeda ibis’) in dit gebied voor. De voortdurende aanwezigheid van water in deze overigens droge streek aan de rand van de Kalahari woestijn heeft een bijzonder rijke wildstand opgeleverd.
 
Dag 14 - Okavangodelta
De Okavangodelta is één van de weinige nationale parken waarin je wandelend giraffes, buffels, bavianen, hyena's, antilopen of olifanten kunt tegenkomen. Onder begeleiding van een gids ga je in de namiddag en/of in de vroege ochtend wandelingen maken om wild te spotten. Je kunt dit waterrijke gebied met zijn enorme variatie aan vogels ook kanoënd per 'mokoro' verkennen, een uitgeholde boomstam. Vroeger werden ze gemaakt van de 'sausage tree'. Tegenwoordig wordt, om de natuur te sparen, ook veel fiberglas gebruikt. Onder luidruchtig geroep van de lokale bevolking beland je uiteindelijk in een tweepersoons mokoro. Een zogenaamde 'poler' duwt je bootje door het labyrint van stroompjes en riviertjes die omzoomd worden door riet en papyrus. Vergeet niet je zonnebrandcrème en verrekijker mee te nemen!

Dag 15 - Okavangodelta - Bagani
Vandaag reizen we voor 1 nachtje weer terug naar Namibië, voordat we morgen doorreizen naar het Chobe N.P. Je verblijft op een camping dichtbij de Zambezi rivier. Je kunt optioneel gebruik maken van de faciliteiten van de bijbehorende lodge. Geniet ’s avonds van een kampvuur.

Dag 16 - Bagani - Kasane (Chobe N.P.)
Vroeg op pad, want vandaag gaan we naar Botswana, om een van de meest wildrijke parken van Afrika, Chobe, te bezoeken. Het Chobe Park is met recht beroemd. Dit park is ca. 11.700 vierkante kilometer groot en is zo bijzonder dat het al in 1939 werd uitgeroepen tot beschermd gebied. Het park biedt een diverse natuur en daarmee een rijke verzameling diersoorten. Dankzij z'n goede bescherming herbergt het grote kuddes olifanten. Het aantal olifanten is zelfs zo groot geworden dat veranderingen in de vegetatie zijn waargenomen.
In de namiddag kun je optioneel een boottocht maken. Op de rivier heb je alle gelegenheid een grote verscheidenheid aan wild te zien drinken. Kuddes olifanten, impala's, waterbokken, maar ook nijlpaarden, krokodillen, otters en buffels maken deze tocht tot een geweldige ervaring. Vanaf de boot zie je visarenden een duikvlucht maken. Je kunt ook een optionele jeepsafari maken in de namiddag of de volgende ochtend.
Je overnacht op een camping nabij Kasane.

Dag 17 - Kasane - Victoriawatervallen
Je steekt de grens over naar Zimbabwe, waar je na een korte rit aankomt bij een van de meest spectaculaire natuurverschijnselen ter wereld, de Victoriawatervallen. De watervallen storten zich over een lengte van 1,7 kilometer in een diepe (107 meter!), smalle kloof en veroorzaken daarbij een dichte nevel. Zodoende is in de nabijheid een dichte vegetatie ontstaan. Hier tref je de anders zeer schuwe bosbok aan en een groot aantal apen. Je hebt genoeg tijd om op eigen houtje het gebied te verkennen, bijvoorbeeld door een fiets te huren en langs de Zambezi te fietsen. Het plaatsje Victoria Falls is ook een goede plek om te ontspannen, het beschikt over een groot aantal bars en hotels. Verder kun je een kijkje nemen in Zambia om de watervallen vanaf de andere kant te zien (je kunt aan de grens een visum aanschaffen voor 30 USD). De 'Flight of the Angels' is ook zeer indrukwekkend. Met een klein vliegtuigje vlieg je vlak over en langs de watervallen!
 
Dag 18 - Victoriawatervallen
Vic Falls is de adrenaline hoofdstad van Zimbabwe! Wie durft, kan tijdens een raftingtocht met rubberboot de witschuimende stroomversnellingen van de Zambezi trotseren, die namen dragen als 'Washing Machine' en 'Terminator'. Na een uurtje oefenen kun je al met een groepje en een ervaren gids de wilde rivier afzakken. Je komt spectaculaire 'rapids' tegen waarbij je je best moet doen niet te 'loopen' of uit de boot te vallen. Spectaculaire foto's voor de thuisblijvers! Nog grotere waaghalzen kunnen vanaf de Zambezibrug één van de hoogste bungee-jumps ter wereld maken (110m!). Je kunt ook een kanotocht maken op de rustige bovenloop van de Zambezi. Je doet dit onder begeleiding van een deskundige gids, die je niet alleen langs krokodillen loodst maar ook langs de zeer territoriumzuchtige nijlpaarden!
 
Dag 19 - Victoriawatervallen - Bulawayo
Je neemt afscheid van de watervallen en rijdt naar de stad Bulawayo. Bulawayo is de op een na grootste stad van Zimbabwe, met meer dan 1 miljoen inwoners. De stad heeft brede, met bomen omzoomde straten en is omgeven door prachtige stadsparken, een erfstuk van Cecil John Rhodes. Je vindt hier veel voorbeelden van oude Victoriaanse gebouwen terug, die onder de monumentenzorg vallen. Je verblijft op een camping in de Motopo Hills, die UNESCO werelderfgoed is vanwege de hier gevonden ‘bushman paintings’. Je kunt hiervandaan een optionele safari maken waarbij je lopend op zoek gaat naar de neushoorn. Als de neushoorns in een goede bui zijn, kun je tot op enkele meters afstand komen en ze rustig gade staan. Uiteraard gaat er een lokale gids mee met deze excursie. Een ervaring om nooit te vergeten!
 
Dag 20 - Bulawayo - Tshipise
Vandaag ga je verder naar het zuiden en komen we weer terug in Zuid-Afrika. Hier heb je nog een laatste overnachting op een camping, bij de warmwaterbronnen van Tshipise, een geliefde plek van de Zuidafrikanen zelf.

Dag 21 - Tshipise - Pretoria
Na het ontbijt reis je naar Pretoria. Deze stad wordt de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika genoemd en is, in tegenstelling tot Johannesburg, een vriendelijke stad met veel publieke gebouwen en monumenten.
Tegenwoordig heeft Pretoria een nieuwe naam. De keuze is gevallen op ‘Tshwane’, de naam die een aantal van de eerste Afrikaanse bewoners aan het gebied gaf en ‘we zijn hetzelfde’ betekent. De naamsverandering is bedoeld om te breken met het verleden, waarin de blanke minderheid het land bestuurde. Je verblijft in 4-8 persoonskamers met gedeelde douche en toilet buiten Pretoria.

Dag 22 - Pretoria - Vertrek Johannesburg

Vandaag heb je de gelegenheid een optioneel bezoek aan de stad te brengen. Oud-president Paul Kruger was een groot man in Pretoria. Naast zijn standbeeld op Church Square, is ook zijn huis te bezoeken. Een ander hoogtepunt in deze stad zijn de indrukwekkende Union Buildings (de regeringsgebouwen) ontworpen door de bekende architect Sir Herbert Baker. Voor wie contrasten wil zien is Soweto een 'must'. Soweto is tevens de bakermat van de anti-apartheid beweging. Omdat je maar kort in Pretoria bent, zul je een keuze moeten maken of je mee gaat op de Soweto tour, of dat je op eigen gelegenheid Pretoria bezichtigt. In de avond vlieg je van Johannesburg terug, waar je op dag 23 aankomt.
 
Dag 23 - Thuiskomst
Helaas eindigt hier je avontuurlijke Zuid-Afrika rondreis. het nagenieten kan beginnen...

Zakgeld
Voor deze reis heb je ongeveer €300,- p.p. per week aan zakgeld nodig, dit is voor overige maaltijden, optionele excursies, entreegelden en fooien.


Reisintensiteit

Deze reis is ingedeeld in schaal 3. Deze reis is voor ieder normaal fit persoon te maken. Deze reis bevat lange reisdagen. Houd er rekening mee dat de levenstandaard anders is dan dat je gewend bent. Het grootste deel van deze reis word er gecampeerd. Een flexibele en positieve instelling is belangrijker dan lichamelijke fitheid. 

Reisafstanden
Kaapstad - Oranjerivier: 690 km (10 uur)
Oranjerivier - Fish River Canyon: 210 km (4 uur)
Fish River Canyon - Sesriem: 560 km (8 uur)
Sesriem - Swakopmund: 300 km (6 uur)
Swakopmund - Kamanjab: 580 km (9 uur)
Kamanjab - Etosha N.P: 280 km (4 uur)
Etosha N.P - Bagani: 560 km (8 uur)
Bagani - Okavangodelta: 140 km (5 uur en 30 minuten)
Okavangodelta - Bagani: 140 km (2 uur en 30 minuten)
Bagani - Kasane: 440 km (5 uur)
Kasane - Victoria Falls: 100 km (2 uur)
Victoria Falls - Bulawayo: 450 km (8 uur)
Bulawayo - Tshipise: 400 km (10 uur)
Tshipise - Pretoria: 550 km (8 uur)
Pretoria - Johannesburg: 50 km (1 uur)

Bovengenoemde reisafstanden vormen een richtlijn en zijn afhankelijk van de verkeersdrukte, wegwerkzaamheden, wegconditie, politiecontroles en het weer. De genoemde tijden zijn exclusief pauzes en stops onderweg. 

Singlereis Zuidelijk Afrika in 3 weken
Singlereis Zuidelijk Afrika in 3 weken

Verblijf

Verblijf Zuidelijk Afrika SZC

Beschrijving

Tijdens de rondreis overnacht je op goede campings, een paar keer met zwembad. In Kaapstad, Swakopmund en Pretoria slaap je in eenvoudige hostels waarbij het meestal om 6-8 persoonskamers gaat met gedeeld sanitair (er wordt niet gekeken naar sekse). Ze zijn bijna zonder uitzondering voorzien van goede sanitaire voorzieningen. Je verblijf tijdens deze reis is op basis van logies. Het is niet mogelijk een éénpersoonstent te reserveren. Wil je toch alleen in een tent, neem er dan zelf een mee (deze moet dan echter ook in de locker passen, samen met je spullen. Kampeermateriaal is eveneens standaard aanwezig op de truck. Het enige dat je zelf mee moet brengen is een slaapzak, een lakenzak en een handdoek.

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Enkele geplande hotels en campings beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de receptie van de camping/het hotel. Houd er rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding niet overal optimaal zijn. De geplande accommodaties in Orange River, Fish River Canyon, Sesriem, Swakopmund, Kamanjab, Etosha NP, Okavango Delta, Kasane, Balawo en Thsipise beschikken niet over wifi.

We willen je er op wijzen dat water schaars is in vrijwel heel Afrika. Houd rekening met deze schaarste door niet uigebreid te gaan douchen iedere dag. Als je een douche neemt, draai de waterkraan dan dicht als je je aan het inzepen bent. Laat de kraan niet onnodig openstaan als je je tanden poetst en trek de wc door alleen als dit echt nodig is. Op die manier bespaar je al gauw een paar liter water.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Zuidelijk Afrika SZC
Zuidelijk Afrika SZC

Belangrijk

Boek nu, betaal later!
Bij ons kun je boeken zónder direct te betalen. Je ontvangt een definitieve bevestiging/factuur per mail waarop staat welk bedrag je wanneer moet betalen.

Belangrijke info over deze reis

Reisbegeleiding
Onze reizen worden begeleid door goed opgeleide lokale Engelstalige, reisbegeleiders (in een enkel geval door Nederlandstalige reisbegeleiding). We merken dat onze reizigers dit enorm waarderen, vooral omdat deze reisbegeleiders in tegenstelling tot veel van hun Nederlandse collega’s meer en gedetailleerde kennis hebben van hun land. Hij/zij kent het gebied goed, kan achtergrondinformatie geven en zorgt dat de reis goed verloopt. Hij/zij weet hoe te handelen als er eens iets mis gaat, maar is géén wandelende encyclopedie. Daarvoor zouden we willen verwijzen naar een goed reishandboek. Je reisbegeleider verwacht aan het einde een fooi, als zij/hij het werk goed heeft gedaan. Wij betalen de reisbegeleiders een loon dat op gelijke hoogte ligt met dat van de meeste avontuurlijke reisorganisaties. Onze richtlijn voor de fooi is € 1,- tot € 2,- per reiziger per dag.

Landarrangement
Bij de rondreizen is het mogelijk om alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past.Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kunnen wij op individuele basis voor je regelen.Voor al onze reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren.Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen. Voor sommige periodes kan de prijs van het landarrangement afwijken van de rest van het jaar, denk hierbij aan festivalreizen.

Reis boeken 'op aanvraag'
Omdat de dagprijzen aan fluctuaties onderhevig zijn, kunnen er reizen op aanvraag staan. Dit herken je aan het gele poppetje in de tabel met data en prijzen.

Boek niet te laat
Wacht niet te lang met het boeken van een reis, omdat we een maand voor de reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) onze niet gebruikte vliegtuigstoelen moeten retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen ‘op aanvraag’ en kan het voorkomen dat het vluchtschema afwijkt en de prijs van de reis hoger wordt. Bovendien kan boeken binnen een maand voor vertrek een eenpersoonskamertoeslag met zich meebrengen.

Groepssamenstelling
De groepssamenstelling van de reis wordt zichtbaar bij de vertrekdatum zodra er in totaal 3 reizigers een optie of een boeking op de reis hebben, en/of wanneer de reis een gegarandeerd vertrek heeft. Mocht de groepssamenstelling nog niet zichtbaar zijn dan kan je altijd even contact met ons opnemen. 90% van al onze reizigers is Nederlands of Belgisch, maar het kan voorkomen dat er bij een reis een enkele internationale reiziger meegaat. 

Vaccinaties
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.Je kunt bij www.thuisvaccinatie.nl gratis informatie aanvragen over welke inentingen je nodig hebt. Mocht je inentingen nodig hebben, dan kunnen zij op het moment dat het jou schikt bij je thuis langskomen om de benodigde inentingen te zetten. 

Verzekeringen
Een reisverzekering inclusief dekking voor reisongevallen, repatriëring en medische kosten is verplicht voor alle deelnemers aan onze reizen. Als je geen reisverzekering hebt afgesloten en er overkomt je iets in het buitenland, dan kan dit uitermate ernstige (ook financiële) consequenties hebben. Om deze reden verplichten wij onze deelnemers dat zij een geldige reisverzekering hebben. Ook raden wij je aan om een annuleringsverzekering af te sluiten maar dit is niet verplicht. Je kunt natuurlijk zelf besluiten welk financieel risico je hierbij wilt lopen. Je kunt deze reis- en/of annuleringsverzekering bij ons afsluiten door dit bij boeking aan te geven.  Met nadruk willen we er op wijzen dat reizigers die tijdens hun reis deel willen nemen aan avontuurlijke excursies (als raften, duiken, snorkelen, (bamboe)vlotvaren, kanoën, (water)skiën, (wind)surfen, parasailing, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, bungee jumpen, canopy tour, canyoning, speleologie, mountain trekking, tokkelen, sandboarden, mountain biking, downhill biking en snowboarden) dit voor eigen risico doen en dat we hen dringend aanraden vooraf te controleren of hun reisverzekering deze activiteiten dekt.

Moeilijkheidsgraad zuidelijk Afrika
Zwaarte van de reis Vaak krijgen we de vraag of een reis ‘zwaar’ is. Dit vinden we een moeilijke vraag omdat de beleving van de zwaarte van een reis erg persoonsgebonden is. Om je toch een idee te geven van de zwaarte van een reis hebben we het volgende puntensysteem ontwikkeld:Categorie A: Lichte reis, voor iedereen goed te doen. Korte reisafstanden, goede hotels, reis met een laag tempo.Categorie B: Voor iedereen goed te doen. Soms wat langere reisafstanden. Goede hotels of kampeergelegenheid, soms avontuurlijke overnachting, reis in een gewoon tempo.Categorie C: Goed te doen voor iedereen die zich voorbereidt en zich flexibel opstelt. Er zitten zwaardere trajecten in de reis, zoals langere afstanden of looptochten. Meerdere overnachtingen in eenvoudige accommodatie.Categorie D: Redelijk zware reis door lange reisafstanden, meestal primitieve accommodatie of tenten en fikse looptochten.De rondreis door Zuidelijk Afrika valt in de categorie C. Deze reis is voor elk normaal fit persoon te maken. Er zijn wel behoorlijk wat dagen met lange reistijden, soms over niet al te beste wegen. Houdt er rekening mee dat de reizen door ontwikkelingslanden gaan, met een veel lagere levensstandaard dan wat je thuis gewend bent. Verder is het mogelijk dat er door weer of slecht wegenonderhoud wegen tijdelijk onbegaanbaar zijn en we moeten afwijken van de route. Een flexibele en positieve instelling is dan ook belangrijker dan lichamelijke fitheid.

Wel inbegrepen

  • Overnachtingen in hostels op basis van meerpersoonskamers in Kaapstad / Swakopmund / Pretoria
  • Overnachtingen in tweepersoonstent
  • Bezoek Fish River Canyon / Dune 45 / Sossusvlei / Deadvlei / Sesriem Canyon / Etosha NP
  • Dagexcursie in mokoro in Okavangodelta
  • Entreegeld Fish River Canyon / Namib Naukluf NP / Etosha NP
  • Entreegelden voor Etosha N.P. / Fish River Canyon / Sesriem
  • Sunset cruise in Okavangodelta
  • Verschillende game drives met eigen truckbus
  • Engelstalige reisbegeleiding
  • vergroeningsproject Justdiggit
  • Brandstofheffing
  • Handbagage
  • Internationale vlucht
  • Luchthavenbelastingen
  • Ruimbagage
  • Alle transport met truckbus

Niet inbegrepen

  • Maaltijden (onbijt, lunch, diner en dranken)
  • Optionele excursies
  • Overige entreegelden
  • Bijdrage fonds voor calamiteiten à €2,50
  • Boekingskosten à €27,50
  • Fooien
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • SGR-bijdrage à €5 p.p.
  • Visum voor Zimbabwe (en eventueel Zambia)
Singlereis Zuidelijk Afrika in 3 weken
Singlereis Zuidelijk Afrika in 3 weken

Data & prijzen

Vertrek Terugkomst Dgn Prijs Leeftijd Slapen Vervoer
30-08-2024 21-09-2024 23 € 3335,00 25-35 jaar
27-09-2024 19-10-2024 23 € 3319,00 18-65 jaar
11-10-2024 02-11-2024 23 € 3437,00 18-45 jaar
25-10-2024 16-11-2024 23 € 3337,00 18-65 jaar
08-11-2024 30-11-2024 23 € 3119,00 18-45 jaar
06-12-2024 28-12-2024 23 € 3337,00 18-65 jaar