Singlereizen.nl

Singlereis Myanmar 15-daagse rondreis

Birma is de nog onontdekte ‘Parel van Zuidoost-Azië. Doordat het overwegend boeddhistische land jarenlang geïsoleerd stond, werd het door veel reizigers gemeden. De sfeer van weleer proef je nog steeds! De bevolking is hartelijk, nieuwsgierige monniken en andere Birmezen oefenen graag hun Engels met je. Bezoek oude koningssteden in de omgeving van Mandalay en het prachtige Bagan met zijn eeuwenoude tempels en paleizen. Wandel door heuvels en rijstvelden, bezoek markten met minderheden in klederdracht en vaar over het rustieke Inlemeer. Reis met ons mee en ontdek Myanmar!

Singlereis Myanmar 15-daagse rondreis
Singlereis Myanmar 15-daagse rondreis

Activiteiten

Dagprogramma

Dag 1 - Vertrek Amsterdam
Vandaag begint je reis naar Myanmar. Vanaf Schiphol vlieg je naar Yangon waar je de volgende dag aankomt. In tegenstelling tot wat veel reizigers veronderstellen is Yangon niet meer de hoofdstad van het land; de (overigens weinig bezienswaardige) nieuwe hoofdstad heet Nay Pyi Taw en is gelegen in het midden van Myanmar.

Dag 2 - Aankomst Yangon
Vanaf de luchthaven heb je een transfer naar je hotel en ontmoet je je Engelssprekende  reisbegeleid(st)er. Daarna heb je tijd (afhankelijk van het gekozen vluchtschema) om het vriendelijke Yangon te verkennen. Wandelend tussen de koloniale huizen in pasteltinten, kun je rustig wennen aan je nieuwe omgeving. Of je geniet van een kopje thee in een theehuis babbelend met de nieuwsgierige bevolking. Jaarlijks komen tienduizenden pelgrims naar de prachtige Shwedagon Pagode, de belangrijkste boeddhistische tempel van het land. Vier trappen leiden naar de pagode. Voor je een trap betreedt, dien je je schoenen uit te doen. Langs de trappen zijn vele stalletjes waar bloemen, beeldjes, gebedskransen en boeken gekocht kunnen worden. Eenmaal boven zie je de geheel vergulde stoepa, waar zich volgens de legende acht haren van Boeddha bevinden. Er omheen staan tientallen kleinere stoepa’s, beelden en altaren. Er wordt gebeden, gemediteerd en water gesprenkeld over de Boeddhabeelden. Bijzonder is het om er ’s avonds een bezoek te brengen wanneer er kaarsen branden. De stoepa is de hele nacht verlicht.

Dag 3 - Yangon – Mandalay
Overdag kun je nog verder ronddwalen door Yangon. Een groot deel van het dagelijkse leven in Myanmar speelt zich af in de tempels en daarom zal een tempelbezoek je niet snel gaan vervelen. De Sule Paya (230 voor Christus) vormt het hart van de stad. Drukke winkelstraten en markten omringen deze pagode. Nabij het gouden bouwwerk staan de Yangon City Hall en het markante roodgekleurde Hooggerechtshof, beide door de Engelsen gebouwd. Ten westen van de pagode begint de Indiase moslimwijk die overgaat in Chinatown. In de avond stap je op de nachtbus naar Mandalay, de qua inwonersaantal tweede stad van Myanmar. Je komt hier de volgende ochtend aan.

Dag 4 - Mandalay / Excursie Mingun & Mandalay
Vrije dag. Optioneel kun je mee voor een bezoek aan Mingun en een sightseeing van Mandalay. Vooral in het regenseizoen is Mingun erg pittoresk. Een plezierige boottocht over de Ayeyarwady brengt je er heen, langs half ondergelopen dorpen en simpele vissersbootjes met kleurige zeilen in alle vormen en maten. In Mingun zijn de overblijfselen van de Mingunpagode te vinden.
Het belangrijkste religieuze bouwwerk in Mandalay is de Mahamuni Pagode. Het Mahamuni Boeddhabeeld wordt bezocht door pelgrims uit de hele wereld. Het is 3,8 meter hoog en belegd met enkele centimeters bladgoud. In het zuiden van de stad vind je de bedrijvige kunstenaarswijk: beeldhouwers, houtsnijwerkers, bladgoudmakers, zijde- en katoenwevers, koper- en zilversmeden. Een bezoek waard is Mandalay Hill (236 meter). Langs de hellingen bevinden zich talloze beelden en pagodes. Het uitzicht vanaf de top over de Ayeyarwady-vallei met een veelheid aan tempels is beeldschoon (vooral rond zonsondergang).
 

Dag 5 - Mandalay / Excursie Amarapura, Sagaing & Ava
Vrije dag. Het straatbeeld van Mandalay wordt bepaald door ontelbare driewielers en oude auto's. Het biedt een kleurrijke mengelmoes van leden van Myanmar’s vele etnische minderheidsgroepen. Hoewel we er flink wat tijd hebben, zul je er toch een keuze moeten maken uit de vele bezienswaardigheden van de stad en haar omgeving. Buiten de stad kun je mee op een facultatieve excursie naar de oude koningssteden: Amarapura (Taungmyo), Sagaing en Ava (Inwa). Sinds de val van Bagan hebben de steden Ava, Amarapura en Sagaing constant stuivertje gewisseld als hoofdstad van Myanmar. Nu kun je in deze ruïnesteden opgravingen bezoeken, tempels bekijken en je verwonderen over de grootsheid van deze plaatsen. Zo is Amarapura beroemd vanwege de bezienswaardige U-Bein-brug, de langste teakhouten voetgangersbrug ter wereld (1200 m) over het nabijgelegen meer. Sagaing is een goede plek om 's morgens de bedelronde van de monniken te bekijken.

Dag 6 - Mandalay – Bagan
Per openbare airconditioned express bus reis je naar het dorpje Bagan. Vroeger was Bagan een uitgestrekte stad met duizenden (!) tempels, pagodes en pagoderuïnes, die ook nu nog zeker tot je verbeelding zullen spreken. Bagan ontstond in 848 als een ommuurde stad. Het ontwikkelde zich luisterrijk en machtig onder de grote koning Anawratha. Er werden enorme tempelcomplexen gebouwd van glinsterend wit gesteente, donker baksteen en hardhout. In veel van de tempels zijn nog mooie muurschilderingen te vinden. De koning veroverde het land van de Mon in het zuiden en nam de koninklijke familie met zich mee terug, maar ook kunstenaars, ambachtslieden en het Theravada boeddhisme. Die combinatie leidde tot een ongekende bouw van pagodes, een gewoonte die latere koningen overnamen. Dankzij het droge klimaat verkeren veel van deze antieke bouwwerken nog in goede staat.

Dag 7 - Bagan
Vrije dag. Het is een aanrader om een fiets, e-bike (elektrische scooter) of een paard en wagen te huren. Heerlijk in je eigen tempo, genietend van al het moois in het landschap. Sprookjesachtig! Misschien wil je van tevoren een plannetje maken welke bouwwerken je wilt zien, omdat het onmogelijk is de Baganvlakte in zijn geheel te bezichtigen. De moeite waard is de Ananda Tempel (1091). Volgens de legende was koning Kyanzittha zo onder de indruk van dit unieke witgekalkte bouwwerk, dat hij de architect executeerde om duplicatie te voorkomen. In sommige tempels staan schitterende Boeddhabeelden of zijn mooie muurschilderingen te zien (neem een zaklantaarn mee). In Bagan zijn boekjes te koop met informatie over de belangrijkste tempels. Bij een aantal tempels is het toegestaan naar de top te klimmen. Het uitzicht vanaf één van de 'Sunset Hills' over de door de zon oranje gekleurde andere tempels en pagoden is uniek. ‘s Avonds kun je eten aan de rivier bij het licht van olielampen en kaarsen.

Dag 8 - Bagan
Vrije dag. Ook vandaag kun je de bezienswaardigheden van Bagan verder verkennen. De diverse monumenten prijken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ben je 'uitgekeken' op alle tempels, dan kun je in het dorpje Nyaung een bootje huren om de bedrijvigheid aan het water gade te slaan. Een theehuis met kabouterstoeltjes is gauw gevonden, zodat je eindelijk je meegenomen boek kunt uitlezen. Naast haar tempels is Bagan ook bekend om het prachtige lakwerk. In het dorpje Myinkaba kun je zien hoe dit lange proces in zijn werk gaat.

Dag 9 - Bagan – Mount Popa – Kalaw
Je gaat vandaag met een eigen bus verder oostwaarts naar Kalaw. Onderweg bezoek je Mount Popa. Op de markante rots liggen een klooster en wat pagodes. Hier huizen nats, de geesten. Er zijn 37 nats, die de boeddhisten regelmatig dienen te raadplegen en aan wie ze offers brengen. Als de geesten je goed gestemd zijn, zal het goed met je gaan. Op Mount Popa leven de Mahagiri nats. Zeven eeuwen lang moesten de koningen van Centraal-Birma een bedevaart maken naar Mount Popa om de Mahagiri geesten te raadplegen. Je kunt optioneel in een half uur over een trap naar boven. Bijgeloof verbiedt het dragen van rode of zwarte kleding. Natuurlijk wil je de geesten niet verzoeken, om zo geen tegenspoed over je af te roepen. Aan het begin van de avond kom je aan in Kalaw, voorheen een geliefd Brits 'hill-station'. Je vindt hier prachtige Britse 'koloniale' huizen, pagodes, kloosters, kerken, moskeeën en tempels.

Dag 10 - Kalaw / Wandelexcursie Palaung dorp
In de heuvels in de omgeving van Kalaw leven verschillende bergvolken, elk met hun eigen taal, kleding en cultuur. Met enig geluk tref je er de bijzonder kleurrijke roulerende markt; eenmaal in de vijf dagen is er hier markt, maar dat is nooit op een vaste weekdag. Het zou ook kunnen dat je een soortgelijke markt treft in Pindaya of bij het Inlemeer, maar dat is afwachten! Onder begeleiding van een lokale gids maak je een wandeling (inbegrepen in je reissom) naar een Palaungdorp. De Palaung vrouwen dragen kleurrijke blauwe en rode kleren. In de dorpen trek je veel bekijks en vertelt de lokale gids meer over de traditionele gebruiken van de inwoners. In de omgeving wordt 'tanapet' verbouwd, de grondstof voor het maken van de lokale sigaren. Tijdens de wandeling loop je over karrensporen door schitterende rijstvelden en bamboebossen. Het terrein is enigszins heuvelachtig, soms dichtbegroeid, soms geheel open zodat je van vergezichten kunt genieten.

Wie niet mee wil wandelen, kan uiteraard achterblijven in Kalaw. Je kunt zo op je gemak zelf Kalaw en omgeving verder verkennen.


Dag 11 - Kalaw – Pindaya – Inlemeer
Je rijdt met de eigen bus naar Pindaya. Onderweg zie je overal Pa'o-minderheden aan het werk. In de Pindaya Caves (entreegeld is niet inbegrepen) zijn meer dan achtduizend Boeddhabeelden in alle vormen en maten opgesteld. Het zijn donaties van pelgrims en koningen uit verschillende periodes en sommige zijn honderden jaren oud. Zodra je de grot binnenkomt, straalt het bladgoud je tegemoet. Sommige beelden zijn alleen maar te zien wanneer je vochtige en zeer donkere spelonken inkruipt. Je rijdt naar het gezellige plaatsje Nyaungshwe, de toegang tot het Inlemeer. Vlak voor het dorp passeer je Shwe Yan Yagh, het (bij fotografen vermaarde) houten klooster met zijn grote, ovaalvormige ramen. De Shan-keuken is heel vermaard in Myanmar, vooral de vis uit het meer wordt heel lekker klaargemaakt. 's Avonds moet je zeker eens een visgerecht proberen in één van de vele lokale restaurantjes.

Dag 12 - Inlemeer (Nyaung Shwe)
Vrije dag. Tussen hoge bergruggen ligt het schitterende Inlemeer. Het staat bekend om de Intha-vissers die met hun benen roeien en vissen met kegelvormige visnetten. Door een boottocht over het meer te maken krijg je het best een idee van het dagelijks leven. Je vaart door kanalen en kreekjes, onder houten bruggetjes, langs op palen gebouwde dorpen, drijvende akkertjes en paarse waterhyacinten, een onvergetelijke ervaring. Je kunt op en aan het meer zilversmeden, zijde- en sigarenfabriekjes bezoeken. Verder is het fotogenieke platteland zeer geschikt om wandelingen en fietstochten te maken.

Dag 13 - Inlemeer - Yangon
Je vliegt vanuit Heho, de luchthaven bij het Inlemeer, naar Yangon. Hier heb je nog tijd om de laatste kyats op te maken op de grote Bogyoke Aung San markt, waar je bijna alles vindt; van souvenirs tot medicijnen. In de stad liggen twee grote meren. Vanaf het terras van het luxe Karaweik restaurant, gebouwd in de vorm van een boot, kun je de zon zien ondergaan in het water met op de achtergrond de Shwedagon.

Dag 14 - Vertrek Yangon
Ben je uitgekeken op de stad, dan kun je het omliggende platteland verkennen. Een leuke excursie is een bezoek aan Twante. Dit plattelandsdorp ligt op twee uur varen van Yangon en is bekend om haar pottenbakkerijen en weverijen. Het is ook een ideale plaats om afscheid te nemen van het Birmese platteland. Let op: een uitstapje naar Twante is afhankelijk van de definitieve vluchttijd naar Amsterdam. Je vertrekt naar het vliegveld om terug te vliegen naar Amsterdam.

Dag 15 - Aankomst Amsterdam
Je landt vandaag vol prachtige reiservaringen op Schiphol. Helaas komt hier een einde aan je Myanmar groepsreis.

Singlereis Myanmar 15-daagse rondreis
Singlereis Myanmar 15-daagse rondreis

Verblijf

Verblijf Accommodatie SMH

Beschrijving

De hotels zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen en beschikbaarheid. Indien een accommodatie is volgeboekt, zal uiteraard een zo veel mogelijk gelijkwaardig alternatief worden gereserveerd.

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Niet ieder hotel tijdens deze rondreis beschikt over Wifi, andere hotels hebben Wifi soms tegen betaling, soms alleen in de hotellobby. Houd er echter rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn, of het zelfs in zijn geheel laat afweten.

Je verblijft tijdens deze reis is op basis van logies en ontbijt.

Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Mocht je de hele reis een kamer voor jezelf willen, dan kan dat in principe geregeld worden. Je betaalt daarvoor dan de éénpersoonskamertoeslag. De single kamers zijn vaker kleiner dan de tweepersoonskamers. Houd hier rekening mee.

De hotels die we (onder voorbehoud) gebruiken zijn:

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Accommodatie SMH
Accommodatie SMH

Belangrijk

Boek nu, betaal later!
Bij ons kun je boeken zónder direct te betalen. Je ontvangt een definitieve bevestiging/factuur per mail waarop staat welk bedrag je wanneer moet betalen.

Belangrijke info over deze reis

Reisbegeleiding
Onze reizen worden begeleid door goed opgeleide lokale Engelstalige, reisbegeleiders (in een enkel geval door Nederlandstalige reisbegeleiding). We merken dat onze reizigers dit enorm waarderen, vooral omdat deze reisbegeleiders in tegenstelling tot veel van hun Nederlandse collega’s meer en gedetailleerde kennis hebben van hun land. Hij/zij kent het gebied goed, kan achtergrondinformatie geven en zorgt dat de reis goed verloopt. Hij/zij weet hoe te handelen als er eens iets mis gaat, maar is géén wandelende encyclopedie. Daarvoor zouden we willen verwijzen naar een goed reishandboek. Je reisbegeleider verwacht aan het einde een fooi, als zij/hij het werk goed heeft gedaan. Wij betalen de reisbegeleiders een loon dat op gelijke hoogte ligt met dat van de meeste avontuurlijke reisorganisaties. Onze richtlijn voor de fooi is € 1,- tot € 2,- per reiziger per dag.

Landarrangement
Bij de rondreizen is het mogelijk om alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past.Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kunnen wij op individuele basis voor je regelen.Voor al onze reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren.Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen. Voor sommige periodes kan de prijs van het landarrangement afwijken van de rest van het jaar, denk hierbij aan festivalreizen.

Reis boeken 'op aanvraag'
Omdat de dagprijzen aan fluctuaties onderhevig zijn, kunnen er reizen op aanvraag staan. Dit herken je aan het gele poppetje in de tabel met data en prijzen.

Boek niet te laat
Wacht niet te lang met het boeken van een reis, omdat we een maand voor de reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) onze niet gebruikte vliegtuigstoelen moeten retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen ‘op aanvraag’ en kan het voorkomen dat het vluchtschema afwijkt en de prijs van de reis hoger wordt. Bovendien kan boeken binnen een maand voor vertrek een eenpersoonskamertoeslag met zich meebrengen.

Groepssamenstelling
De groepssamenstelling van de reis wordt zichtbaar bij de vertrekdatum zodra er in totaal 3 reizigers een optie of een boeking op de reis hebben, en/of wanneer de reis een gegarandeerd vertrek heeft. Mocht de groepssamenstelling nog niet zichtbaar zijn dan kan je altijd even contact met ons opnemen. 90% van al onze reizigers is Nederlands of Belgisch, maar het kan voorkomen dat er bij een reis een enkele internationale reiziger meegaat. 

Vaccinaties
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.Je kunt bij www.thuisvaccinatie.nl gratis informatie aanvragen over welke inentingen je nodig hebt. Mocht je inentingen nodig hebben, dan kunnen zij op het moment dat het jou schikt bij je thuis langskomen om de benodigde inentingen te zetten. 

Verzekeringen
Een reisverzekering inclusief dekking voor reisongevallen, repatriëring en medische kosten is verplicht voor alle deelnemers aan onze reizen. Als je geen reisverzekering hebt afgesloten en er overkomt je iets in het buitenland, dan kan dit uitermate ernstige (ook financiële) consequenties hebben. Om deze reden verplichten wij onze deelnemers dat zij een geldige reisverzekering hebben. Ook raden wij je aan om een annuleringsverzekering af te sluiten maar dit is niet verplicht. Je kunt natuurlijk zelf besluiten welk financieel risico je hierbij wilt lopen. Je kunt deze reis- en/of annuleringsverzekering bij ons afsluiten door dit bij boeking aan te geven.  Met nadruk willen we er op wijzen dat reizigers die tijdens hun reis deel willen nemen aan avontuurlijke excursies (als raften, duiken, snorkelen, (bamboe)vlotvaren, kanoën, (water)skiën, (wind)surfen, parasailing, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, bungee jumpen, canopy tour, canyoning, speleologie, mountain trekking, tokkelen, sandboarden, mountain biking, downhill biking en snowboarden) dit voor eigen risico doen en dat we hen dringend aanraden vooraf te controleren of hun reisverzekering deze activiteiten dekt.

Wel inbegrepen

Niet inbegrepen

Singlereis Myanmar 15-daagse rondreis
Singlereis Myanmar 15-daagse rondreis

Data & prijzen

Vertrek Terugkomst Dgn Prijs Leeftijd Slapen Vervoer