Singlereizen.nl

Singlereis Kirgizië 16-daagse rondreis

Zoek je een avontuurlijke bestemming, weinig in het nieuws, onontdekt en met een ruige natuur? De alom aanwezige bergen en de nomaden die verblijven in hun joerten in Kirgizië (Kirgizstan) zijn een uitdaging voor iedereen die eens wat anders zoekt. Er zijn volop mogelijkheden tot wandelen en paardrijden in de ongerepte natuur.
Singlereis Kirgizië 16-daagse rondreis
Singlereis Kirgizië 16-daagse rondreis

Activiteiten

Dagprogramma

Dag 1 - Vertrek naar Bishkek
Vandaag begint je groepsreis Kirgizië. Je vliegt naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Afhankelijk van het vluchtschema vannacht of in de vroege ochtend van dag 2 aankomen. Op het vliegveld staat een transfer voor je klaar die je naar je hotel in de stad brengt.

Dag 2 - Aankomst Bishkek
Vrije dag na aankomst. Tijd om Bishkek zelf of onder leiding van je lokale Engelssprekende reisbegeleider te ontdekken. Bishkek heeft een oude Russische stadsbouw, met grote pleinen waar nog altijd het reusachtige beeld van de oud-leider van de Sovjet-Unie, kameraad Lenin, trots op zijn sokkel staat. Er zijn vele andere monumenten en parken met terrasjes. Nieuwe ontwikkelingen in Bishkek, van na de onafhankelijkheid in 1991, zijn typisch Kirgies. Je treft leuke en gezellige restaurants, grote dagmarkten en activiteiten voor jongeren in de parken. Een ‘must’ is een geurig kopje groene thee op een terras, je eerste dag kan geen betere introductie hebben!

Dag 3 - Bishkek – Kyzyl Oy
Je vertrekt uit Bishkek voor de groepsreis Kirgizië per bus naar het hart van het land. De rit gaat door het Kirgieze berglandschap en met uitzicht op de valleien. Stop onderweg voor het inademen van de frisse lucht of voor een foto en maak kennis met de relaxte Kirgiezen die in eenvoudige vilten tenten wonen en vaak een café en restaurant hebben. Besneeuwde bergtoppen zijn op de achtergrond zichtbaar en nog meer moois zie je langs de Kekemerin, een wilde rivier die door het landschap snijdt. Prachtig, de rode rotsen langs de rivier veranderen telkens van kleur. In de middag arriveer je in Kyzyl Oy. Je kunt nog een wandeling maken en maakt voor het eerst kennis met een overnachting in een ‘homestay’ in het dorp. Een landelijk netwerk van homestays zorgt ervoor dat toeristen verschillende plaatsen in het land kunnen bezoeken waar geen hotels of andere overnachtingsmogelijkheden aanwezig zijn.

Dag 4 - Kyzyl Oy – Son Kul
Vanuit Kyzyl Oy reis je verder naar het Son Kul-plateau, een uitgestrekte vlakte op 3000 meter hoogte waar alleen in de warme zomer Kirgiezen met met hun karakteristieke vilten tenten, de yurt, en hun vee aanwezig zijn. De overige maanden van het jaar ligt het onherbergzame Son Kul-plateau bedekt onder een laag sneeuw. Tijdens je verblijf in Son Kul kun je wandelen in de omgeving van het meer, paardrijden en vooral ook het dagelijks leven van de Kirgiezen meemaken. Je slaap vanavond in een echte yurt.

De yurtkampen in Kirgizië zijn doorgaans vanaf eind mei tot half september geopend. Afhankelijk van het weer kan dit langer of korter zijn. In het geval dat de yurtkampen gesloten zijn, zal gebruik worden gemaakt van homestays. 


Dag 5 - Son Kul
Vrije dag. De omgeving van Son Kul is wonderbaarlijk mooi en geliefd bij nomaden die er in de zomermaanden maar graag met hun dieren naartoe komen. Vandaag kun je beter kennis maken met hoe de lokale mensen in deze ruige omgeving leven. Zo kun je zien hoe paarden en koeien worden gemolken, brengen we een bezoek aan een lokale nomadische familie en gaan we op zoek naar petrogliefen. Optioneel is het ook mogelijk paard te rijden. 

Dag 6 - Son Kul - Tash Rabat
Vandaag wacht je een mooie, maar ook lange reisdag waarbij je de historie van de Zijderoute echt zal proeven.De afgelegen grensstreek van Kirgizië is ruig, er zijn vele bergruggen en diepe dalen. Je krijgt bewondering voor de mensen die hier wonen. Ze hoeden hun vee, tellen het elke dag en laten het niet uit zicht! Je bestemming vandaag is de oude Karavanserai in de diepe Tash Rabat vallei, gelegen op een hoogte van 3200 meter en daterend uit de 15de eeuw. Het bouwwerk is prachtig gerestaureerd. Nog steeds is het niet duidelijk of het een boeddhistisch klooster is geweest of misschien een nestoriaanse kerk. De karavanserai heeft een mooie hal met verschillende kamers eromheen. Je overnacht in een yurtkamp in de omgeving van de karavanserai.

Dag 7 - Tash Rabat - Naryn
Je reist vandaag verder door het ongerepte landschap waar Kirgizië zo om wordt geroemd. Onderweg zul je je verbazen over nog meer hoge bergen, nog meer passen van 3000 meter… Je ziet herders met hun paarden, geiten en schapen (en soms ook kamelen). In bepaalde maanden van het jaar kun je van de Kirgiezen ‘kümüz’ aangeboden krijgen. Uit beleefdheid ga je natuurlijk op z’n minst een slokje proberen. Het is gefermenteerde paardenmelk, voor de Kirgies volksdrank nummer één. Ze kunnen er zelfs dronken van worden! Je brengt onderweg naar Naryn een bezoek aan de Citadel Koshoi Korgon, uit de 10-12 eeuw. Bewaard gebleven zijn de muren (5 meter hoog en 1000 meter lang), in een vierkante vorm. De legende vertelt dat de Kirgieze held Manas zijn vriend Koshoi hier begraven heeft. Ook is er een leuk nieuw museum. Je brengt een bezoek aan de Citadel Koshoi Korgon, uit de 10-12 eeuw. Bewaard gebleven zijn de muren (5 meter hoog en 1000 meter lang), in een vierkante vorm. De legende vertelt dat de Kirgieze held Manas zijn vriend Koshoi hier begraven heeft. Ook is er een leuk nieuw museum. Daarna ga je naar de oude Karavanserai in de diepe Tash Rabat vallei.
Aangekomen na een prachtdag rijden in Naryn, de belangrijkste stad van het zuiden, betrek je weer een ‘homestay’.

Dag 8 - Naryn – Bokonbayevo
Je vervolgt je Kirgizië reis naar de zuidoever van het grote Issyk Kul-meer. Weer over de hoge pas terug neem je afscheid van het zuiden van Kirgizië. Je eet onderweg weer tussen de Kirgiezen in een typisch Kirgies restaurant, of je neemt zelf wat mee en eet samen op een bergtop je picknick-lunch. Zou je zo’n mooi Kirgies tapijtje willen? In Kochkor is het vrouwencollectief aanwezig, waar de dames met trots de tapijten in hun showroom laten zien. De vrouwen maken de tapijten thuis, in de winter, en zijn blij met je komst. Later thuis is dit een goede herinnering van je bezoek aan Kirgizië! Je overnacht in een ‘homestay’ in Bokonbayevo, vlakbij het Issyk Kul-meer.

Dag 9 - Bokonbayevo
Je verhuist vandaag naar een yurtkamp in de omgeving van het Issyk-kul meer. In de zomer kun je een dagje aan het strand liggen of een lange wandeling langs het strand maken. Ook zijn er mogelijkheden tot zwemmen (als het water warm genoeg is). Het enorme Issyk Kul-meer is één van de grootste bergmeren ter wereld (het tweede na het Titicacameer op de grens van Bolivia en Peru). Het blauwe water is helemaal omgeven door met sneeuw bedekte bergen, een prachtig gezicht. Geniet in de avond van de ondergaande zon aan het meer en vraag je af hoe zoveel moois daar ooit gekomen is, er zijn bergketens rondom het meer, je kunt de overkant van het meer zien, met ook nog sneeuw op de toppen! 

Dag 10 - Bokonbayevo – Karakol
Vandaag reis je verder langs de zuidkant van het Issyk Kul-meer naar Karakol, een pittoresk stadje met houten huizen, berkenbomen en paardenkarren. Je kunt hier wandelen door de straten met houten 'bungalows' of de Russisch-orthodoxe kerk bezoeken, die helemaal uit hout is opgetrokken. De eveneens uit hout opgetrokken moskee is gebouwd door de Dunganen, een uit China afkomstige islamitische groepering. In Karakol kun je je facultatieve tocht(en) voor de komende vrije dagen gaan plannen. Wil je nog meer wandelen of liever toch nog een dagtochtje per jeep naar een hoge berg? Geef je van tevoren op dan staat een 4WD voor je klaar.

Dag 11 - Karakol
Vrije dag. De stad Karakol zelf heeft nog meer bezienswaardigheden, onder andere van de ontdekkingsreiziger Prezjevalski, 20 km buiten de stad. Verbaas je over de ondernemingsgeest van deze Russische militair, er is zelfs een paard naar hem vernoemd! Karakol is ‘s zomers de uitvalsbasis voor wandelingen naar de hoge bergen in de regio. De omgeving is bezaaid met hoge bergen, grote parken, rode rotsen, woeste bergriviertjes en enorme bloemenweiden… Je kunt optioneel naar Jeti Ögüz, een korte rit van een uurtje buiten de stad. Jeti Ögüz betekent ‘zeven ossen’ en deze naam verwijst naar de zeven kolossale rozerood grillige rotsen aan de rand van het dorp. Jeti Ögüz biedt een prachtige wandelomgeving!

Dag 12 - Karakol
Vrije dag. De omgeving roept je toch wel om goed de benen te strekken. Je kunt naar het Karakol Nationaal Park, 10 km buiten de stad, waar je ook uren kunt wandelen. Andere opties? Ga gewoon rustig langs de rivier zitten of maak (wederom) een ritje op een paard. Wil je ‘off-road’ ruig de berg op, ga dan met een 4WD Russische jeep naar Altyn Arashan, waar je nog hogere bergen kunt bekijken! Er zijn daar ook nog warmwaterbronnen aanwezig. Heb je daar allemaal geen zin in, neem een busje naar het Issyk Kul-meer, ga zwemmen en wandelen en geniet van de zonsondergang.

Dag 13 - Karakol – Tamchy
Je vervolgt je reis langs de noordkant van het Issyk Kul-meer naar Tamchy. Hier liggen kleine dorpjes, waar van alles te zien is. Je rijdt vlak langs de kust en kunt veelvuldig stoppen om foto’s te maken van het uitzicht op de overzijde van het meer. Ook ruimen we tijd in voor een drankje op een terras, aan de oever van het meer. De overnachting in het dorp Tamchy is de laatste in een ‘homestay’. De gastvrouw kan eventueel een heerlijke Kirgizische maaltijd voor je bereiden.

Dag 14 - Tamchy – Burana-toren – Bishkek
Je keert terug naar Bishkek, maar niet zonder onderweg een bezoek gebracht te hebben aan de prachtige minaret in Burana. Deze gerestaureerde toren is een overblijfsel van de oude citadel Balasagun. Rond de minaret zijn historische grafstenen, ‘balbals’, geplaatst. Vraag je af hoe deze stenen hier gekomen zijn, ze zijn honderden kilo’s zwaar. Je treft in Burana ook resten van mausolea en een kasteel. Onderweg heb je nog een blik op de enige treinlijn van het land. De gladde nieuwe asfaltweg verraadt dat je dichter bij de ‘beschaving’ van de grote stad Bishkek komt. In de hoofdstad overnacht je in een hotel, waar je ’s avonds nog tijd hebt om het gezellige centrum in te gaan.

Dag 15 - Bishkek
Vrije dag. De laatste dag in Bishkek kun je doorbrengen in de stad. Je kunt een laatste bezoek brengen aan de grote Osh bazaar of je kunt deelnemen aan de optionele excursie naar Nationaal Park Ala Archa. Het is de trots van de hoofdstad en een ‘must’ voor elke bezoeker aan Kirgizstan. Ala Archa is gesitueerd op 40 km van Bishkek en heeft imposante bergtoppen tot 5000 meter. Je kunt hier een korte of een lange wandeling maken, naar ieders voorkeur. ’s Avonds geniet je nog van je laatste Kirgizische maaltijd.

Dag 16 - Vertrek Bishkek 
Je vliegt vanuit Bishkek terug naar huis.

Zakgeld
Voor deze reis heb je ongeveer €175,- p.p. per week aan zakgeld nodig, dit is voor overige maaltijden, optionele excursies, entreegelden en fooien.

Reisintensiteit
Deze reis is ingedeeld in schaal 3. Deze reis is voor iedereen die goed voorebereid is goed te doen. Wel bevat deze reis lange reisafstanden. De levenstandaard is anders dan dat we in Nederland gewend zijn. Een flexibele en positieve instelling is belangrijker dan lichamelijke fitheid. 

Reisafstanden
Luchthaven Bishkek naar hotel: 40 km (40 minuten)
Bishkek naar Kyzyl Oy: 200 km (4 à 5 uur)
Kyzyl Oy naar Naryn: 320 km (6 à 7 uur)
Naryn naar Bokonbaevo: 310 km (5 à 6 uur)
Bokonbaevo naar Karakol: 200 km (4 à 5 uur)
Karakol naar Tamchy: 180 km (4 uur)
Tamchy naar Bishkek: 220 km (4 à 5 uur)

Bovengenoemde reisafstanden vormen een richtlijn en zijn afhankelijk van de verkeersdrukte, wegwerkzaamheden, wegconditie, politiecontroles en het weer. De genoemde tijden zijn exclusief pauzes en stops onderweg. 

Singlereis Kirgizië 16-daagse rondreis
Singlereis Kirgizië 16-daagse rondreis

Verblijf

Verblijf Accommodatie SKG

Beschrijving

Tijdens deze rondreis door Kirgizië overnacht je in een middenklasse hotel in Bishkek. Je slaapt in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Je verblijf in Bishkek is op basis van logies met ontbijt.

In Kyzyl Oy, Naryn, Bokonbaevo, Karakol en Tamchy slaap je in ‘homestays’, bij de mensen thuis. De badkamer is hier steeds gedeeld. Meestal is er warm water. In een homestay is in principe geen eenpersoonskamer mogelijk. Je deelt een kamer met een of twee reizigers. In Son Kul, Tash Rabat en Bel Tam (bij Bokonbaevo) overnacht je in een yurt. De yurtkampen gaan zijn doorgaans vanaf eind mei tot half september geopend, afhankelijk van het weer. Indien er geen gebruik kan worden gemaakt van de yurtkampen, zal er in homestays worden overnacht. In een yurt slapen 4 mensen. Ook in de homestays verblijf je op basis van logies met ontbijt. Avondeten is tegen betaling mogelijk in de homestays.

Je hoeft voor deze reis geen slaapzak of slaapmatje mee te brengen vanuit Nederland of België. Elke homestay beschikt over matrasjes of bedden, over dekens en kussens. Het is wel handig zelf voor een lakenzak en handdoek te zorgen.
NB: Het komt voor dat je met meerdere personen een kamer moet delen. Zorg dat je hierop bent voorbereid.

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Je hotel in Bishkek beschikt over wifi. Houd er echter rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn, of het zelfs in zijn geheel laat afweten. In de ‘homestays’ is soms wifi beschikbaar.

Reizigers die, zoals velen, alleen boeken, delen een tweepersoonskamer. Bij deze indeling wordt er uiteraard rekening mee gehouden dat je bij iemand op de kamer slaapt van hetzelfde geslacht. Je kunt er ook voor kiezen om (alleen in Bishkek!) in een eenpersoonskamer te slapen. Dit dien je dan bij boeking op te geven. Je betaalt daarvoor een eenpersoonskamertoeslag. In de andere plaatsen is geen eenpersoonskamer beschikbaar.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Accommodatie SKG
Accommodatie SKG

Belangrijk

Boek nu, betaal later!
Bij ons kun je boeken zónder direct te betalen. Je ontvangt een definitieve bevestiging/factuur per mail waarop staat welk bedrag je wanneer moet betalen.

Belangrijke info over deze reis

Reisbegeleiding
Onze reizen worden begeleid door goed opgeleide lokale Engelstalige, reisbegeleiders (in een enkel geval door Nederlandstalige reisbegeleiding). We merken dat onze reizigers dit enorm waarderen, vooral omdat deze reisbegeleiders in tegenstelling tot veel van hun Nederlandse collega’s meer en gedetailleerde kennis hebben van hun land. Hij/zij kent het gebied goed, kan achtergrondinformatie geven en zorgt dat de reis goed verloopt. Hij/zij weet hoe te handelen als er eens iets mis gaat, maar is géén wandelende encyclopedie. Daarvoor zouden we willen verwijzen naar een goed reishandboek. Je reisbegeleider verwacht aan het einde een fooi, als zij/hij het werk goed heeft gedaan. Wij betalen de reisbegeleiders een loon dat op gelijke hoogte ligt met dat van de meeste avontuurlijke reisorganisaties. Onze richtlijn voor de fooi is € 1,- tot € 2,- per reiziger per dag.

Landarrangement
Bij de rondreizen is het mogelijk om alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past.Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kunnen wij op individuele basis voor je regelen.Voor al onze reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren.Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen. Voor sommige periodes kan de prijs van het landarrangement afwijken van de rest van het jaar, denk hierbij aan festivalreizen.

Reis boeken 'op aanvraag'
Omdat de dagprijzen aan fluctuaties onderhevig zijn, kunnen er reizen op aanvraag staan. Dit herken je aan het gele poppetje in de tabel met data en prijzen.

Boek niet te laat
Wacht niet te lang met het boeken van een reis, omdat we een maand voor de reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) onze niet gebruikte vliegtuigstoelen moeten retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen ‘op aanvraag’ en kan het voorkomen dat het vluchtschema afwijkt en de prijs van de reis hoger wordt. Bovendien kan boeken binnen een maand voor vertrek een eenpersoonskamertoeslag met zich meebrengen.

Groepssamenstelling
De groepssamenstelling van de reis wordt zichtbaar bij de vertrekdatum zodra er in totaal 3 reizigers een optie of een boeking op de reis hebben, en/of wanneer de reis een gegarandeerd vertrek heeft. Mocht de groepssamenstelling nog niet zichtbaar zijn dan kan je altijd even contact met ons opnemen. 90% van al onze reizigers is Nederlands of Belgisch, maar het kan voorkomen dat er bij een reis een enkele internationale reiziger meegaat. 

Vaccinaties
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.Je kunt bij www.thuisvaccinatie.nl gratis informatie aanvragen over welke inentingen je nodig hebt. Mocht je inentingen nodig hebben, dan kunnen zij op het moment dat het jou schikt bij je thuis langskomen om de benodigde inentingen te zetten. 

Verzekeringen
Een reisverzekering inclusief dekking voor reisongevallen, repatriëring en medische kosten is verplicht voor alle deelnemers aan onze reizen. Als je geen reisverzekering hebt afgesloten en er overkomt je iets in het buitenland, dan kan dit uitermate ernstige (ook financiële) consequenties hebben. Om deze reden verplichten wij onze deelnemers dat zij een geldige reisverzekering hebben. Ook raden wij je aan om een annuleringsverzekering af te sluiten maar dit is niet verplicht. Je kunt natuurlijk zelf besluiten welk financieel risico je hierbij wilt lopen. Je kunt deze reis- en/of annuleringsverzekering bij ons afsluiten door dit bij boeking aan te geven.  Met nadruk willen we er op wijzen dat reizigers die tijdens hun reis deel willen nemen aan avontuurlijke excursies (als raften, duiken, snorkelen, (bamboe)vlotvaren, kanoën, (water)skiën, (wind)surfen, parasailing, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, bungee jumpen, canopy tour, canyoning, speleologie, mountain trekking, tokkelen, sandboarden, mountain biking, downhill biking en snowboarden) dit voor eigen risico doen en dat we hen dringend aanraden vooraf te controleren of hun reisverzekering deze activiteiten dekt.

Wel inbegrepen

  • Elke dag ontbijt
  • Overnachtingen in homestays en yurtenkampen op andere locaties
  • Overnachtingen in hotel in Bishkek
  • Bezoek Burana Tower
  • Bezoek Fairytale Canyon
  • Bezoek Koshoi Korgon
  • Bezoek Nationaal Park Ala Archa
  • Bezoek Nationaal Park Karakol
  • Bezoek Tash Rabat caravanserai
  • Stadswandeling Bishkek
  • Stadswandeling Karakol
  • Engelstalige reisbegeleiding
  • vergroeningsproject Justdiggit
  • Brandstofheffing
  • Handbagage
  • Internationale vlucht
  • Luchthavenbelastingen
  • Ruimbagage
  • Alle transport met (mini)bus

Niet inbegrepen

  • Alle entreegelden
  • Optionele excursies
  • Bijdrage fonds voor calamiteiten à €2,50
  • Boekingskosten à €27,50
  • Fooien
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • SGR-bijdrage à €5 p.p.
Singlereis Kirgizië 16-daagse rondreis
Singlereis Kirgizië 16-daagse rondreis

Data & prijzen

Vertrek Terugkomst Dgn Prijs Leeftijd Slapen Vervoer
16-07-2024 31-07-2024 16 € 1759,00 18-65 jaar
16-07-2024 31-07-2024 16 € 1858,00 18-65 jaar
23-07-2024 07-08-2024 16 € 2151,00 18-45 jaar
23-07-2024 07-08-2024 16 € 2250,00 18-45 jaar
31-08-2024 15-09-2024 16 € 1655,00 18-65 jaar
31-08-2024 15-09-2024 16 € 1754,00 18-65 jaar
14-09-2024 29-09-2024 16 € 1695,00 18-45 jaar
14-09-2024 29-09-2024 16 € 1794,00 18-45 jaar