Singlereizen.nl

Groepsreis Actieve rondreis Bosnie Herzegovina

Ga op avontuur in het nog niet door veel mensen ontdekte Bosnië. Bezoek tijdens deze groepsreis de hoofdstad Sarajevo, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Ga mee raften en canyoningen, heerlijk om die adrenaline te voelen! Geniet per mountainbike van de prachtige natuur in het Sutjeska park. Kijk je ogen uit tijdens de prachtige hikes die we tijdens deze reis maken. Dompel onder in de waterval van Kravica. Spot vogels in het Hutovo blato moeraspark. Proef de cultuur en geschiedenis in Visegrad. Verbrand op het enige stukje strand van Bosnië (zonnebrand mee!). Kortom, genoeg te doen in dit woeste land op de Balkan!

Kijk bij 'activiteiten' wat we allemaal beleven tijdens deze 15-daagse actieve singlereis!

Groepsreis Actieve rondreis Bosnie Herzegovina
Groepsreis Actieve rondreis Bosnie Herzegovina

Activiteiten

Dag 1 - Start van ons Bosnische avontuur!
Vandaag is het zo ver! Ons avontuur in Bosnië gaat beginnen. We vliegen in slechts 2,5 uur naar Tuzla, waar de reisbegeleider van onze groepsreis al staat te wachten. Welkom in Bosnië, een land vol prachtige natuur. Wat een geluk, wij mogen dat gaan ontdekken! Afhankelijk van de aankomsttijd van onze vlucht, slenteren we rustig door Sarajevo en leren we elkaar kennen onder het genot van een kopje koffie of thee. Later op de middag zoeken we onze camping voor de komende drie nachten op, waar we onze tenten opzetten. Wow het is nu al gaaf en de reis is nog maar net begonnen!

Dag 2 - De tijd staat even stil in Sarajevo

Goedemorgen! We hebben vandaag alle tijd om de hoofdstad van Bosnië te ontdekken. Sarajevo is een multicultureel bolwerk met vele littekens uit de oorlog. De stad kent vele religies en wordt om die reden ook wel eens het Jeruzalem van Europa genoemd. Wist je overigens dat Sarajevo vanwege de Turkse invloeden en de bazaar óók Klein Instanbul wordt genoemd? Gaaf om dit allemaal te ontdekken!

Als we genoeg geschiedenis en cultuur hebben gezien kunnen we ervoor kiezen om naar Vrelo Bosne te gaan, een mooi stukje natuur net buiten de stad. Hier vind je de bron van de rivier de Bosne. Liever een actieve wandeling? Dan kunnen we er ook voor kiezen om naar de Skakavac waterval te gaan, de hoogste in Bosnië! Aan het einde van de dag koken we samen ons diner, of gaan we lekker uit eten? Vroeg naar bed, want morgen staat ons heel wat actiefs te wachten!

Dag 3 - Adrenaline in de Rakitnica kloof
We maken ons klaar voor een actieve dag, we gaan namelijk canyoningen! Spannend? Misschien, maar voor alles een eerste keer toch?! De Rakitnica kloof, waarin we dit gaan doen, is Europa’s meest onontdekte kloof. Tijdens het canyoningen zwemmen, klimmen, drijven en duiken we in het water: dat levert een flinke adrenalinerush op! Het is niet voor niets een actieve groepsreis. Tijdens de tour zijn er ook momenten om even tot rust te komen op het droge, gave foto’s te maken en van onze lunch te genieten. Wat een vette dag is dit zeg!

Dag 4 - De ‘Zwitserse Alpen’ in Bosnië
We zijn toch niet in Zwitserland, zul je denken. Nee zeker niet, maar de hike die vandaag op ons programma staat komt toch wel heel dicht in de buurt van wat je ziet in de Zwitserse Alpen! We starten bij het meer van Prokosko (1636m) en wandelen naar de hoogste top van dit gebied, genaamd Nadkrstac op 2112 meter hoogte. Overigens wordt het Prokosko meer ook wel het ‘bergoog’ genoemd. Omringd door talrijke toppen hoger dan 2000m, weerspiegelt dit prachtige juweeltje de schoonheid van de berg, net als een oog. In zo’n 3 tot 4 uur wandelen we naar de top, waar je zult begrijpen waarom we het hier over de ‘Zwitserse Alpen’ hebben: wat een prachtig panoramisch uitzicht!! Dit is de wandeling zéker waard. We genieten van alles dat we onderweg tegenkomen: mooie uitzichten en misschien ook wel paddenstoelen, cranberries en blauwe bessen!

Dag 5 - Višegrad, waar geschiedenis en cultuur samenkomen
Het fotogenieke dorp Višegrad bezoeken; dat staat voor vandaag op het programma. Dit dorp kent in tegenstelling tot de rust en schoonheid die je er nu ziet, een gruwelijke geschiedenis. Ten tijde van de Bosnische oorlog vonden er etnische zuiveringen en andere oorlogsmisdaden plaats; een flinke portie cultuurgeschiedenis ligt hier dus. De brug over de Drina rivier is bekend geworden door schrijver Ivo Andri? en staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Die cultuurgeschiedenis van zojuist, gaat voor het grootste deel over deze brug. Deze brug is overigens het meest fotogenieke plekje van dit dorp. Verwacht in dit dorp overigens verder niet heel veel activiteit, maar daarvoor kunnen we vanmiddag na de lunch een wandeling maken!

Dag 6 - Op de pedalen!
Het is tijd om de schoonheid van Bosnië op de mountainbike te ontdekken! We gaan naar het Sutjeska National Park, het oudste en grootste nationale park van Bosnië. Enkele dieren die hier leven zijn beren, vossen, wilde geiten, zwijnen en wolven. We genieten van de prachtige natuur in dit park, terwijl we onze route vervolgen op de fiets. Prachtig! Deze route is trouwens voor iedereen geschikt, dus het maakt niet uit of je een beginner of gevorderde bent!

Dag 7 - Mostar, the place to be!
We pakken onze spullen in en vertrekken naar Mostar, the place to be in Bosnië. Waarom, zou je denken? Onder andere vanwege de Stari Most; de bekendste brug van Bosnië. Wat een prachtplaatje! Deze 24 meter hoge brug is de toeristentrekker van Mostar. In de oorlog in 1992 is deze ‘boog’ bijna volledig verwoest. Zoals je ziet is de brug inmiddels volledig gerenoveerd en zie je er in de zomer een heleboel mannen vanaf springen. Dit gebeurt overigens al 350 jaar lang, zo bewijzen ze hun ‘mannelijkheid’, wat ik als reiziger maar niet zomaar zou proberen. Een leuk spektakel om te zien! Mostar heeft meer te bieden dan alleen de Stari Most. De smalle straatjes met grove keien, gezellige restaurants en cultuur maken het een mooie stad om in rond te dwalen. Als we genoeg van Mostar hebben gezien, waar het toch best wel toeristisch is, vertrekken we naar onze slaapplek voor de komende drie nachten.

Dag 8 - Fun op de Neretva
Het is weer tijd voor een dag vol avontuur, want ook daarom heb je deze groepsreis geboekt! Vandaag gaan we raften op de Neretva rivier. Een leuk weetje: dit is dezelfde rivier die onder de Mostar brug door loopt en deze is wel 225 kilometer lang! Na een uitgebreide instructie stappen we in de raft om deze woeste rivier te bedwingen. Cool! Als je lang genoeg in de boot blijft zitten, kom je zelfs in Kroatië uit, maar dat is dan wel een heel eind teruglopen naar de camping. Na deze actieve dag gaan we terug naar de camping en genieten we van ons avondmaal.

Dag 9 - Relaxen met een boekje
Vandaag is een dag naar keuze, alles is mogelijk. Wil je graag een boekje lezen en op de camping blijven? Of toch liever met de reisbegeleider mee naar Vrelo Bune? Vrelo Bune is de bron van de rivier Buna en echt de moeite waard om een kijkje te nemen. Een plekje waar geschiedenis, architectuur en natuur samen komen. Geniet van een kopje koffie en het feit dat je in Bosnië bent: wat een gave singlereis en we zijn nog maar halverwege! We gaan nog niet naar huis…

Dag 10 -  Waterpret bij de watervallen van Kravica
Wie al eens in Kroatië bij de Plitvicemeren is geweest, denkt een déja vu te hebben. Nee hoor, dit zijn toch echt de Kravica watervallen: een natuurspektakel van zo’n 120 meter breed en zo’n 25 meter hoog. Wat is dit gaaf! En weet je wat het allerleukste is? Je mag hier gewoon in zwemmen! We genieten hier van onze zelfgemaakte lunch en laten de indrukken van Bosnië nog eens op ons inwerken. Sjonge, wat een leuke avontuurlijke groepsreis is dit.

Dag 11 -  Dé hike van Bosnië
Je wandelschoenen ingevet, lunch klaar en je waterfles gevuld? Bereid je voor op dé hike van deze vakantie: we gaan naar de Hajducka Vrata. Niemand weet hoe je het uitspreekt, maar dat het mooi is, dat is zeker. Dit natuurfenomeen is een must see in Bosnië: een door de natuur uitgesleten boog, omringd door prachtige panorama’s. Dit is overigens een pittige hike, we zijn hier echt wel de hele dag mee bezig. Het is het meer dan waard!! Geweldig. Bij terugkomst rusten we uit op de camping en bereiden we ons diner voor.

Dag 12 - Spelen in het moeras
We zijn inmiddels alweer een flink stukje verder in Bosnië. Je kan de grens met Kroatië bijna zien! We gaan vandaag op bezoek in het Hutovo Blato park, het moeras van Bosnië. Dit mediterrane moeras is een van de grootste overwinteringsplaatsen voor wel 240 soorten vogels in Europa. Volgens velen is dit park een ‘must’ voor outdoorliefhebbers, dus laten we een gokje wagen! We kunnen een (fluister)boottocht maken door dit park, de beste manier om het natuurschoon van dichtbij te zien. Camera’s gereed?

Dag 13 - Het enige stukje strand in Bosnië
Wie had gedacht dat Bosnië strand heeft? Wij niet. Toch is het zo, het land heeft weliswaar maar 20km kustlijn waarvan ongeveer slechts 1km strand is, maar.. strand is strand! Zin om daar een kijkje te nemen vandaag? Bereid je dan wel voor op een overvloed aan mensen. Liever de drukte ontwijken? Dan kunnen we ook de grotten van Vjetrenica bezoeken. Zoals veel dingen die we al hebben bezocht tijdens deze groepsreis, zijn deze grotten ook de grootste en belangrijkste in Bosnië. Vjetrenica betekent “windgrot” of “spuitgat”, deze naam komt van sterke koude lucht die van zijn ingang waait en dit rotsachtige gebied verfrissend maakt tijdens de hete zomermaanden. Er bevinden zich hier grottekeningen die naar schatting meer dan 10.000 jaar oud zijn. Ook al ben je misschien niet zo’n grottenmens, deze is echt de moeite waard om te bezoeken.

Dag 14 - Terug naar het stadsleven
We laten de mooie natuur in Zuidoost Bosnië achter ons en gaan terug richting de hoofdstad. We zoeken een camping op in de buurt van Tuzla, omdat we morgen naar Nederland vliegen. Het is een eind rijden, dus we hebben verder niet per se iets op het programma staan. We kunnen wat verkoeling zoeken in het Panonsko Jezero meer (met een kiezelstrand). Een beetje gek misschien, maar het water van dit meer is zout! Historisch gezien staat Tuzla bekend om de zoutproductie. Het woord ‘Tuz’ betekent ook zout in het Turks. Het geeft je toch heen beetje het gevoel dat je aan zee bent. Vanavond maken we voor het laatst samen een lekkere maaltijd klaar. Of gaan we als afsluiting van de reis voor een laatste keer uit eten?

Dag 15 - Back to normal, terug naar Nederland
Goedemorgen! De laatste dag van deze geweldige single reis is aangebroken. We ontbijten met z’n allen en ruimen langzaamaan onze spullen op. Afhankelijk van hoe laat we vliegen, vertrekken we vroeg of wat later naar het vliegveld van Tuzla. We nemen afscheid van de reisbegeleider en stappen met een rugtas vol herinneringen en een camera vol prachtige plaatjes in het vliegtuig. Wanneer is de reünie?

Groepsreis Actieve rondreis Bosnie Herzegovina
Groepsreis Actieve rondreis Bosnie Herzegovina

Verblijf

Verblijf Diverse campings Bosnië

Beschrijving

Tijdens deze 15 daagse rondreis door Bosnië verblijven we op verschillende 2 en 3 sterren campings. Alle campings zijn voorzien van prima sanitair. 

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Diverse campings Bosnië
Diverse campings Bosnië

Belangrijk

Boek nu, betaal later!
Bij ons kun je boeken zónder direct te betalen. Je ontvangt een definitieve bevestiging/factuur per mail waarop staat welk bedrag je wanneer moet betalen.

Belangrijke info over deze reis

Ervaren en enthousiaste reisbegeleiding
De reisbegeleiders worden voor deze reis geselecteerd en opgeleid. Eens per jaar is er een trainingsweekend voor alle huidige en nieuwe reisbegeleiders. Tijdens dit weekend worden verschillende onderwerpen besproken, waaronder veiligheid en kunnen de begeleiders onderling ervaringen uitwisselen.

Te weinig deelnemers
Mochten er onverhoopt toch te weinig deelnemers zijn voor je reis, dan hoor je dit bij reizen van 10 dagen of langer dan 10 dagen uiterlijk 14 werkdagen voor vertrek. Bij reizen tot 10 dagen is dit uiterlijk 7 werkdagen voor vertrek. We gaan dan in overleg met jou een alternatief zoeken en mochten we dit niet kunnen vinden, dan krijg je natuurlijk je betaalde reissom weer terug!

Toeslagen vliegticket
Hoe korter voor vertrek je boekt, hoe groter de kans op dure vliegtickets. Dan wordt er een toeslag berekend. Uiteraard zullen we dit eerst met je overleggen. Om toeslagen te voorkomen verzoeken we je vroegtijdig te boeken.

Wel inbegrepen

Niet inbegrepen

Groepsreis Actieve rondreis Bosnie Herzegovina
Groepsreis Actieve rondreis Bosnie Herzegovina

Data & prijzen

Vertrek Terugkomst Dgn Prijs Leeftijd Slapen Vervoer