Singlereizen.nl

Singlereis 17-daagse rondreis Armenië en Georgië

Nog niet veel westerlingen reizen naar Georgië en Armenië. Jammer, want deze landen hebben zoveel moois te bieden! Het bergachtige landschap is erg gevarieerd en vaak nog ongerept, met blauwe meren en woeste riviertjes. De hoofdsteden Tblisi en Yerevan zijn nostalgisch én mondain. Kerken en kloosters werden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in Armenië in een razend tempo gebouwd en herbouwd. Oude tradities bloeien weer helemaal op. Besluit je door Georgië en Armenië te reizen, dan word je met open armen ontvangen door de gastvrije bevolking. Het wordt een reis met onvergetelijke momenten!

Singlereis 17-daagse rondreis Armenië en Georgië
Singlereis 17-daagse rondreis Armenië en Georgië

Activiteiten

Dagprogramma

Dag 1 - Aankomst Tbilisi
Vlucht naar Tblisi, waar je Georgië en Armenië rondreis start!

Dag 2 - Tbilisi
Vrije dag. Je kunt mee op een sightseeing door de Georgische hoofdstad Tbilisi. Er is een oud centrum met schilderachtige straten, hofjes en pleintjes, en 19de eeuwse panden met balkons. Het is net één groot en gezellig openluchtmuseum, waar de meeste highlights op loopafstand van elkaar te vinden zijn. Je treft verschillende gebedshuizen, zoals de 13de eeuwse Metekhikerk, de oude synagoge en de Sioni-kathedraal. Deze laatste is het hoofd van de Georgische Orthodoxe Kerk, waar het kruis van de heilige Nino wordt aanbeden. Interessant zijn de zwavelbadhuizen en het Narikala Fort. Vanaf de muren van het fort kun je genieten van een fantastisch panorama over de stad. ‘s Avonds kun je uitgebreid dineren in één van de restaurants of op de terrassen die Tbilisi telt.

Dag 3 - Tbilisi – Sighnaghi – Telavi
Onderweg naar Telavi bezoek je het historische stadje Sighnaghi. Je wandelt tussen karakteristieke huisjes met op de achtergrond de Alzani vallei en het Kaukasus gebergte. Je bezoekt het Bodbe Klooster waar Sint Nino begraven ligt. Sint Nino bracht het christendom in het begin van de 4de eeuw naar Georgië.
Telavi is een dorpje in de Kaukasus in de wijnregio Kakhetië. Je overnacht in een eenvoudig guesthouse. Aangezien zo ongeveer elk huishouden in Kakhetië jaarlijks circa 5000 liter wijn voor eigen gebruik produceert, kun je ‘s avonds vast de huiswijn wel proberen. Om de juiste toasts uit te brengen zal een 'tamada' worden aangewezen als gastheer. Je diner in Telavi is inbegrepen.

Dag 4 - Telavi
Vrije dag. Georgië, en vooral de regio Kakhetië, was voorheen dé wijnleverancier van de voormalige Sovjet-Unie. Al ruim 7000 jaar wordt er bij de vele wijngaarden (meestal donkerrode) wijn geproduceerd. Elke familie heeft nog steeds wijnvaten in de tuin en buitenlandse bedrijven hebben intussen ook belangstelling getoond voor de Georgische wijnen. Liefhebbers kunnen vandaag deelnemen aan een optionele excursie door het traditionele Kakhetië, die voert langs superbe panorama’s over de bergen en valleien van de Kaukasus. Behalve met wijngaarden is het gebied ook bezaaid is met kloosters en kerken. Je diner is vandaag inbegrepen.

Dag 5 - Telavi – Mtskheta – Ananuri – Kazbegi
Na het ontbijt vertrek je voor de lange, mooie tocht naar Kazbegi. Onderweg bezoek je Mtshketa, de oude hoofdstad van het land. De plaats ligt op een strategische plek, twee rivieren vloeien hier samen. Het Jvariklooster en de Svetitskhovelikathedraal staan beiden op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Vervolgens sla je de ‘Georgian Military Highway’ op, de historische verbindingsweg met Rusland. Je rijdt dwars door het Kaukasusgebergte en zit al snel tussen de bergreuzen. De weg verkeert soms in slechte staat, dus het kan wat tijd kosten. En route bezoek je het fraai gelegen kloostercomplex Ananuri. Je rit eindigt in Kazbegi (ook genoemd: Stepantsminda).

Dag 6 - Kazbegi
Kazbegi is een klein en aangenaam stadje gelegen in een prachtige omgeving. Je kunt vandaag op eigen gelegenheid de omgeving verkennen en het dorpsleven van nabij meemaken. Wil je liever iets actievers, dan kun je mee met een hele mooie optionele excursie waabij je een wandeling maakt naar de Drievuldigheids kerk van Gergeti. Het kerkje ligt op een heuvel waarachter de ruim 5.000 meter hoge Kazbeg berg ligt. De omgeving is adembenemend. Na Gergeti bezoek je de Sno-kloof, wederom een mooie landschap om doorheen te wandelen. 

Dag 7 - Kazbegi – Kaspi - Gori – Borjomi – Akhaltsikhe
Je begint de dag goed. Onderweg naar Gori stoppen we in het dorpje Kaspi om de door de familie gerunde wijnkelder van Merebashvili's Marani te bezoeken. De liefde voor wijnen en druiven zit bij deze familie in het bloed. De biologische wijnen die hier op de traditioneel Georgische Kvevri's geproduceerd wordt. Kvevri's zijn enorme eiervormige vaten van aardewerk, begraven onder de grond, waarin de wijnen fermenteren en rijpen. De kvevri productie staat op UNESCO Werelderfgoedlijst van immaterieel cultureel erfgoed. Merebashvili's Marani produceert ook wijnen van inheemse en zeer zeldzame druivensoorten zoals Goruli Mtsvane en Shavkapito. Proef tijdens de inbegrepen wijnproeverij de overheerlijke wijnen en maak zo kennis met de Georgische cultuur.

Na het bezoek aan Chardakhi rijd je door en bezoek je de stad Gori, de geboorteplaats van Georgiës beruchtste zoon, Stalin oftewel Josef Vissarionovitsj Dzjoegasjvili. Veel Georgiërs zijn nog altijd trots op hun machtige landgenoot, en bagatelliseren zijn misdaden. Midden in Gori staat een prachtig staaltje van Sovjet propaganda, het door Stalin zelf opgerichte aan hem gewijde museum. Een interessante plek voor een fotostop. Via het kuuroord Borjomi (bekend om zijn mineraalwater) eindigt je rit vandaag in Akhaltsikhe, gelegen op een hoogte van 1700 m. Het is bekend als een populair ski-oord..

Dag 8 - Akhaltsikhe – Vardzia – Gyumri
Onderweg naar Armenië bezoek je Vardzia, één van de highlights van Georgië. Het complex van grotnederzettingen groeide onder de legendarische koningin Tamari uit tot een Koninklijke stad met kathedralen, kloosters, winkels, huizen en paleizen. Hoewel een deel van het complex is verwoest door aardbevingen is het nog steeds een imponerend gezicht.

Als je dichter bij de grens komt, wordt het landschap uitgestrekter en kaler. Aan de Georgisch-Armeense grens, niet veel meer dan een paar woonwagens met een vlag erop en soms norse douanebeambten erin, staan de Armeense bus en Armeense reisbegeleid(st)er je op te wachten. Je rijdt naar het provinciestadje Gyumri, waar je overnacht.

Dag 9 - Gyumri – Haghpat – Dilzhan
Het klooster van Haghpat is erg mooi en omvat faciliteiten zoals een bibliotheek, een dinerzaal en andere voorzieningen. Bijzonder is een (ongebruikelijk) vrijstaande klokkentoren uit 1245. Het complex van Haghpat is deels overwoekerd door gras en bloemen. De rit eindigt in het kuuroord Dilizhan. Het ligt in een met eiken en beuken begroeid bekken van het Aghstevdal. De omgeving wordt door de Armeniërs wel ‘klein Zwitserland’ genoemd.

Dag 10 - Dilizhan
Vrije dag. en wandeling door Dilizhan geeft een beeld van de weelde en rijkdom die er in vroegere tijden was. Er staan nog enkele houten huizen.

Je kunt een optionele excursie ondernemen naar het groen geschakeerde Parzmeer en de kloostercomplexen Goshavank en Haghartsin. Het Parzmeer ligt in het beboste Dilijan Nationaal Park. Per bus of wandelend ga je vanaf het meer naar het dorpje Gosh, ooit een van de belangrijkste culturele centra van het land. Haghartsin ligt aan het einde van een smalle weg die door een bebost dal voert. De bouw van dit klooster duurde maar liefst 300 jaar!

Dag 11 -  Dilizhan – Sevanmeer – Noratuz – Selimpas – Jermuk
Met een oppervlakte van 5000 km² is het Sevanmeer zeker voor een klein land als Armenië enorm. Het strekt zicht meer dan 100 km tussen de indrukwekkende bergen van de Kaukasus uit. Het is een vakantieoord voor de Armeense bevolking. Op het nabij gelegen kerkhof van het dorp Noratuz zie je één van de grootste khatchkar-velden van Armenië, de typische Armeense stenen tableaus die met kruisen versierd zijn. Ze zijn stuk voor stuk fraai gedecoreerd. Dorpsvrouwen verkopen tussen de zerken hun borduursels. Je maakt een stop bij de goed bewaarde Selim Karavanserai uit de 14de eeuw, omgeven door kleurige bloemenvelden en vogels. Binnen waan je je terug in de middeleeuwen. Je overnacht in Jermuk, op 2100 meter hoogte. Jermuk is in Armenië bekend vanwege het heilzame mineraalwater en de kuuroorden.

Dag 12 - Jermuk – Tatev – Khndzoresk – Goris
Zoalsalle échte kloosters in Armenië ligt Tatev op een vrijwel onmogelijke plek, hoog op een rots en uitkijkend over ravijnen. Het middeleeuws complex dateert uit de 9de eeuw, maar de muren uit de 17de eeuw. Ooit woonden hier 700 monniken. Het klooster is gebouwd met donkere stenen en huist een aantal mooie exemplaren van ‘khatchkars’. Het laatste deel van de tocht naar Tatev kan optioneel per kabelbaan worden afgelegd.

Je rijdt naar een uitzichtpunt over de grottenstad Khndzoresk, sprookjesachtig gelegen in een groene kloof. In de tufstenen heuvels is een complex van huizen en schuurtjes gehakt. De nacht breng je door in het stadje Goris.

Dag 13 - Goris – Noravank – Khor Virab – Yerevan
Het Noravank klooster ligt op een plateau in een nauwe kloof, fotogeniek tegen een decor van rode en oranje rotsen. Het uitgestrekte kloostercomplex werd in 1205 gesticht door bisschop Hovhannes, die er een ‘heilig bestaan’ leidde en een aantal wonderen zou hebben verricht.

Je reist verder door de Ararat-vallei, droog en ruig, afgewisseld met groene oases. Met helder weer biedt de vallei schitterende vergezichten op de beroemde berg waar de Ark van Noach gestrand zou zijn. Met name vanaf het Khor Virab-klooster aan de Turkse grens kan je een mooi uitzicht hebben op de berg Ararat met zijn besneeuwde top van 5137 meter hoog. De rit eindigt vandaag in Yerevan, de Armeense hoofdstad.

Dag 14 - Yerevan
Vrije dag. Je kunt (een deel van de dag) de Armeense hoofdstad verkennen. Slenter over het Plein van de Republiek en de mondaine Abovyanstraat, ontspan op een van de vele terrasjes in het park bij de Opera, bezoek het Genocide Monument, of bestijg de hoge trappen bij de Cascade en geniet van het uitzicht over Yerevan.

Je kunt deelnemen aan een gecombineerde ochtendexcursie naar Echmiatzin en Zvartnots, die beide prijken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grote kathedraal van Echmiatzin is het heilige hart van de Armeens-apostolische kerk, het ‘Vaticaan van Armenië’. Zvartnots is een ruïne van een koepelkathedraal uit de 7de eeuw, die als gevolg van een aardbeving in de 9de eeuw instortte. De akoestiek is in de ruïne nog steeds zo goed dat er regelmatig concerten worden gehouden.

Dag 15 - Yerevan
Vrije dag. Genoeg tijd om de hoofdstad verder te verkennen. Je kunt deelnemen aan een gecombineerde ochtendexcursie naar Garni en Geghard, zeker een aanrader. Garni is bekend om de Grieks-Romeins aandoende Zonnetempel, mooi gelegen op een rots boven de Azat-rivier. Een wandeling erheen voert langs fotogenieke basalten rotsformaties. Geghard is befaamd om zijn indrukwekkende grottenklooster. De in de rotsen uitgeholde kamers hebben een wonderlijke lichtinval en akoestiek. Buiten het ommuurde klooster staan vrouwen in markstalletjes die zoete, ronde broden verkopen.

Dag 16 - Yerevan - Tbilisi
Je reist vandaag vanuit Yerevan terug naar Tbilisi, een mooie rit met waarbij de karakteristieke bergreuzen van de Kaukasus wisselend links en rechts van je zullen liggen. Na de grensprocedure is het nog een stukje rijden tot je weer terug in de hoofdstad van Georgië bent. Afhankelijk van je definitieve aankomsttijd, kun je nog wat laatste inkopen doen, een museum bezoeken of je reis in stijl afsluiten in een van de gezellige en trendy restaurantjes of cafétjes in de oude stad. 

Dag 17 - Vertrek Tbilisi 
Je vliegt terug waar je dan dezelfde dag nog aankomt. Er komt helaas een einde aan je rondreis door Georgië en Armenië.

Zakgeld
Voor deze reis heb je ongeveer €200,- p.p. per week aan zakgeld nodig, dit is voor overige maaltijden, optionele excursies, entreegelden en fooien.

Reisintensiteit
Deze reis is ingedeeld in schaal 2. Deze reis is goed te doen voor iedereen die goed voorbereidt is. De reis gaat door twee landen met andere levensstandaarden dan dat wij gewend zijn. Een flexibele en positieve instelling is belangrijker dan lichamelijke fitheid. 

Reisafstanden
Tbilisi via Sighnaghi naar Telavi: 180 km (3,5 uur) 
Tbilisi via Mtskheta en Ananuri naar Kazbegi: 190 km (4,5 uur) 
Kazbegi via Chardakhi en Gori naar Akhaltsikhe: 300 km (5 uur)
Akhaltsikhe via Vardzia naar Gyumri: 240 km (5,5 uur)
Gyumri via Haghpat naar Dilizhan: 220 km (4 uur)
Dilizhan via Sevanmeer en Noratuz naar Jermuk: 180 km (3 uur)
Jermuk via Tatev en Khndzoresk naar Goris: 70 km (2 uur)
Goris via Noravank en Khor Virab naar Yerevan: 280 km (4 uur)

Bovengenoemde reisafstanden vormen een richtlijn en zijn afhankelijk van de verkeersdrukte, wegwerkzaamheden, wegconditie, politiecontroles en het weer. De genoemde tijden zijn exclusief pauzes en stops onderweg. 

Singlereis 17-daagse rondreis Armenië en Georgië
Singlereis 17-daagse rondreis Armenië en Georgië

Verblijf

Verblijf Accommodatie SGA

Beschrijving

Bij de selectie van onze hotels en guesthouses hebben we vooral gelet op locatie, hygiëne en sfeer. Je slaapt in hotels, met eigen badkamer, op basis van logies met ontbijt. Daarnaast slaap je in Georgië in Telavi en Kazbegi in een sfeervol (door een familie gerund) guesthouse waarbij het ‘home made’ diner is inbegrepen.

De geplande hotels in Dilizhan en Yerevan beschikken over een zwembad, waar het met name in de zomermaanden aangenaam verpozen is. In Dilizhan betreft het een binnenzwembad. In uitzonderlijke gevallen zal uitgeweken worden naar een hotel zonder zwembad.

Wifi is voor veel reizigers prettig om (via ‘social media’) contact met het thuisfront te houden. Veel hotels beschikken over wifi, soms tegen betaling, soms alleen in de hotellobby. Houd er echter rekening mee dat de kwaliteit en snelheid van de internetverbinding zeker niet overal optimaal zijn, of het zelfs in zijn geheel laat afweten. In de afgelegen, minder toeristische plaatsen als Telavi is geen wifi beschikbaar.

Deelnemers die zich individueel inschrijven delen een kamer met een andere deelnemer. We houden er uiteraard rekening mee dat je bij iemand op de kamer komt van hetzelfde geslacht. Het is mogelijk om, daar waar aanwezig, een eenpersoonskamer aan te vragen. In het guesthouse kunnen we geen eenpersoonskamer garanderen.

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Accommodatie SGA
Accommodatie SGA

Belangrijk

Boek nu, betaal later!
Bij ons kun je boeken zónder direct te betalen. Je ontvangt een definitieve bevestiging/factuur per mail waarop staat welk bedrag je wanneer moet betalen.

Belangrijke info over deze reis

Reisbegeleiding
Onze reizen worden begeleid door goed opgeleide lokale Engelstalige, reisbegeleiders (in een enkel geval door Nederlandstalige reisbegeleiding). We merken dat onze reizigers dit enorm waarderen, vooral omdat deze reisbegeleiders in tegenstelling tot veel van hun Nederlandse collega’s meer en gedetailleerde kennis hebben van hun land. Hij/zij kent het gebied goed, kan achtergrondinformatie geven en zorgt dat de reis goed verloopt. Hij/zij weet hoe te handelen als er eens iets mis gaat, maar is géén wandelende encyclopedie. Daarvoor zouden we willen verwijzen naar een goed reishandboek. Je reisbegeleider verwacht aan het einde een fooi, als zij/hij het werk goed heeft gedaan. Wij betalen de reisbegeleiders een loon dat op gelijke hoogte ligt met dat van de meeste avontuurlijke reisorganisaties. Onze richtlijn voor de fooi is € 1,- tot € 2,- per reiziger per dag.

Landarrangement
Bij de rondreizen is het mogelijk om alleen het landarrangement te boeken. Je regelt dan zelf de internationale vluchten en de transfer bij aankomst en vertrek. Met de andere deelnemers maak je vervolgens de reis volgens programma. Zo heb je een optimale vrijheid om zelf je reis samen te stellen en de vlucht te kiezen die bij je reisplannen past.Op het boekingsformulier kun je ook aangeven of we, tegen betaling, nog een extra overnachting bij aankomst moeten regelen. Ook de transfer bij aankomst kunnen wij op individuele basis voor je regelen.Voor al onze reizen hebben we een minimum aantal deelnemers nodig. Houd hier rekening mee voordat je zelf tickets gaat reserveren.Het is in alle gevallen je eigen verantwoordelijkheid om op tijd bij het beginpunt van de reis aanwezig te zijn. Daarnaast zijn wij niet verantwoordelijk voor sporadische wijzigingen in de vertrekdata van onze groepsreizen. Voor sommige periodes kan de prijs van het landarrangement afwijken van de rest van het jaar, denk hierbij aan festivalreizen.

Reis boeken 'op aanvraag'
Omdat de dagprijzen aan fluctuaties onderhevig zijn, kunnen er reizen op aanvraag staan. Dit herken je aan het gele poppetje in de tabel met data en prijzen.

Boek niet te laat
Wacht niet te lang met het boeken van een reis, omdat we een maand voor de reis vertrekt (en in sommige gevallen eerder) onze niet gebruikte vliegtuigstoelen moeten retourneren aan de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Daarna zijn de stoelen ‘op aanvraag’ en kan het voorkomen dat het vluchtschema afwijkt en de prijs van de reis hoger wordt. Bovendien kan boeken binnen een maand voor vertrek een eenpersoonskamertoeslag met zich meebrengen.

Groepssamenstelling
De groepssamenstelling van de reis wordt zichtbaar bij de vertrekdatum zodra er in totaal 3 reizigers een optie of een boeking op de reis hebben, en/of wanneer de reis een gegarandeerd vertrek heeft. Mocht de groepssamenstelling nog niet zichtbaar zijn dan kan je altijd even contact met ons opnemen. 90% van al onze reizigers is Nederlands of Belgisch, maar het kan voorkomen dat er bij een reis een enkele internationale reiziger meegaat. 

Vaccinaties
Bij veel reizen die we aanbieden zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Niet het meest leuke deel van je reisvoorbereiding maar wel onvermijdelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven.Je kunt bij www.thuisvaccinatie.nl gratis informatie aanvragen over welke inentingen je nodig hebt. Mocht je inentingen nodig hebben, dan kunnen zij op het moment dat het jou schikt bij je thuis langskomen om de benodigde inentingen te zetten. 

Verzekeringen
Een reisverzekering inclusief dekking voor reisongevallen, repatriëring en medische kosten is verplicht voor alle deelnemers aan onze reizen. Als je geen reisverzekering hebt afgesloten en er overkomt je iets in het buitenland, dan kan dit uitermate ernstige (ook financiële) consequenties hebben. Om deze reden verplichten wij onze deelnemers dat zij een geldige reisverzekering hebben. Ook raden wij je aan om een annuleringsverzekering af te sluiten maar dit is niet verplicht. Je kunt natuurlijk zelf besluiten welk financieel risico je hierbij wilt lopen. Je kunt deze reis- en/of annuleringsverzekering bij ons afsluiten door dit bij boeking aan te geven.  Met nadruk willen we er op wijzen dat reizigers die tijdens hun reis deel willen nemen aan avontuurlijke excursies (als raften, duiken, snorkelen, (bamboe)vlotvaren, kanoën, (water)skiën, (wind)surfen, parasailing, deltavliegen, parachutespringen, ballonvaren, bungee jumpen, canopy tour, canyoning, speleologie, mountain trekking, tokkelen, sandboarden, mountain biking, downhill biking en snowboarden) dit voor eigen risico doen en dat we hen dringend aanraden vooraf te controleren of hun reisverzekering deze activiteiten dekt.

Wel inbegrepen

  • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
  • Overnachtingen in guesthouse in Telavi en Kazbegi inclusief ontbijt
  • Bezoek Ananuri
  • Bezoek Borjomi
  • Bezoek Gori
  • Bezoek Goshavank
  • Bezoek Haghartsin
  • Bezoek Haghpat
  • Bezoek Khndzoresk
  • Bezoek Khor Virap
  • Bezoek Mtskheta
  • Bezoek Noratuz
  • Bezoek Noravank
  • Bezoek Selim
  • Bezoek Sevanmeer
  • Bezoek Stalin museum in Gori
  • Bezoek Tatev
  • Bezoek Vardzia
  • Wijnproeverij Merebashvili`s wijnkelder
  • Engelstalige reisbegeleiding
  • vergroeningsproject Justdiggit
  • Brandstofheffing
  • Handbagage
  • Internationale vlucht
  • Luchthavenbelastingen
  • Ruimbagage
  • Alle transport met (mini)bus

Niet inbegrepen

  • Overige maaltijden (lunch, diner, dranken)
  • Alle entreegelden
  • Optionele excursies
  • Bijdrage fonds voor calamiteiten à €2,50
  • Boekingskosten à €27,50
  • Fooien
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • SGR-bijdrage à €5 p.p.
  • Toeristenbelasting
Singlereis 17-daagse rondreis Armenië en Georgië
Singlereis 17-daagse rondreis Armenië en Georgië

Data & prijzen

Vertrek Terugkomst Dgn Prijs Leeftijd Slapen Vervoer
18-05-2024 03-06-2024 17 € 2149,00 18-45 jaar
18-05-2024 03-06-2024 17 € 2578,00 18-45 jaar
27-07-2024 12-08-2024 17 € 2249,00 25-35 jaar
27-07-2024 12-08-2024 17 € 2678,00 25-35 jaar
07-09-2024 23-09-2024 17 € 2149,00 18-65 jaar
07-09-2024 23-09-2024 17 € 2578,00 18-65 jaar
05-10-2024 21-10-2024 17 € 2149,00 18-45 jaar
05-10-2024 21-10-2024 17 € 2578,00 18-45 jaar